Knappt två veckor har gått sedan Sverigedemokraterna med sina 5,7 procent tog sig in i riksdagen. Reaktionerna har inte uteblivit. Partiet har dominerat nyhetsrapporteringen och folk har skrivit sig varma på Facebook, i bloggar och andra sociala medier om att främlingsfientliga vindar blåst in över Sverige. Många är upprörda och besvikna. Hur kunde detta hända i Sverige? Frågan har tagits upp ur de flesta synvinklar i medierna allt medan en nyfikenhet började gro i mig. Hur resonerar någon som själv har röstat på Sverigedemokraterna?
Jag träffar Birgitta över en lunch nära hennes hem i utkanten av Malmö där hon bor med sin sambo och en tonårig son. Birgitta har även en äldre son som flyttat hemifrån. Det är några dagar efter riksdagsvalet och det är en sådan här solig och varm dag då man tror att sommaren tillfälligt har kommit tillbaka. Birgitta är 54 år, liten och nätt och klädd i svarta byxor och stjärnmönstrad jacka. Håret är mellanblont och självlockigt. Birgitta jobbar inom kommunen sedan många år tillbaka och ägnar sin fritid åt sina älskade djur och porslinsmålning. Hon ger ett energiskt intryck och när hon berättar om sitt stora intresse, lyser hon upp i hela ansiktet. Birgitta har fått välja lunchrestaurang och vi kan sitta vid några avskilda bord utanför restaurangen. Det blir ett samtal kring politik i allmänhet och Sverigedemokraterna i synnerhet samt om den senaste veckans händelser. Birgitta vill vara anonym och heter egentligen något annat. Trots att hon står för att hon röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet är det ändå lite känsligt och inte något hon utan vidare skyltar med.
Vilken var den viktigaste frågan för dig i valet?
- Rättsväsendet är en viktig fråga för mig, säger Birgitta blixtsnabbt. Det har alltid varit viktigt för mig. Det är för lätt idag. Jag tycker att man ser mer till förövaren än till offret och det är offret som får lida. Birgitta berättar att något hände i henne när hon hörde på radion om den förståndshandikappade 14-åriga flickan som blev systematiskt utnyttjad i Malmö av män. I det fallet kom förövarna alldeles för lindrigt undan. Det var då hon bestämde sig för att rösta på Sverigedemokraterna.
- Jag vill ha hårdare straff och ett tryggare samhälle, säger Birgitta bestämt.
Det här var första gången som hon röstade på Sverigedemokraterna. Inför valet hade hon tagit del av information om partiet på nätet samt sådant som delades ut i brevlådan. Hon har tidigare röstat på Moderaterna och hon tycker fortfarande att de är det parti som har fötterna mest på jorden. Men med de nya sjukförsäkringsreglerna till exempel, när människor nekas ersättning, säger hon att hon inte var särskilt förtjust i deras politik.
Varför tror du att Sverigedemokraterna skördade sådana framgångar i valet?
- Framgångarna tror jag beror på det dåliga förtroendet för de vanliga partierna. Partiernas problem är att de har stoppat upp och inte utvecklar sig. Birgitta menar att många partier behöver förnya sig, både vad gäller politiken och vilka som sitter i partitopparna. Hon tycker att det behövs mer fart och kraft i politikerna. Dessutom tycker hon att det är jättekonstigt att partierna nu vill samarbeta över blockgränserna bara för att hålla Sverigedemokraterna ute.
- De borde samarbeta med Sverigedemokraterna istället. Om Sverigedemokraterna stängs ute kommer de bara få fler röster. Birgitta är säker på att partiets framgångar beror på ett starkt missnöje och att man tappat förtroende för de etablerade partierna. Samma sak har det varit med andra små uppstickarpartier som till exempel Piratpartiet eller Skånepartiet. Birgitta liknar väljarna vid små barn som blir trotsiga och vill göra tvärtemot mot vad de etablerade partierna säger eller gör.
Birgitta säger att det inte har blivit så mycket reaktioner i hennes omgivning när hon berättar hur hon har röstat. Och när hon pratar med folk runt omkring sig märker hon att många tycker likadant som hon, men att man inte vågar ta ställning.
- Många slentrianröstar. Man håller sig till samma som man röstat på innan.
Hur ser du på Sverigedemokraternas invandringspolitik?
- Jag tycker att det är bättre att hjälpa människor i sina hemländer för jag tror att man alltid helst vill bo kvar i sitt hemland. Många invandrare i Sverige vill ju flytta hem igen. Det är ju dessutom billigare att skicka bistånd till olika länder och hjälpa dem på plats istället för att ta emot människor.
Men alla kan ju faktiskt inte flytta hem igen på grund av förföljelse, krig och liknande.
- Självklart måste man ta hit människor som är förföljda till exempel, men där måste vi hjälpas åt hela världen. Sedan begås det ju fel av Migrationsverket idag också, att de skickar tillbaka folk igen som då kanske blir avrättade. Det är grymt tycker jag. Sedan förstår jag faktiskt inte varför man tar med sig hela sin familj till ett nytt land. Det är först och främst de som verkligen behöver komma som ska få komma hit. Ta zigenare till exempel, de kommer ju i flock.
Sverigedemokraterna hävdar ju att invandrarna står för majoriteten av brotten i Sverige, vad säger du om det?
- Ja, det kan ju vara för att många är arbetslösa. Att människor kommer till Sverige, inte får jobb och istället får bidrag är något hon tror kan leda till att många börjar ägna sig åt kriminalitet. Birgitta säger att det är ett problem att svenskar och invandrare lever skilda åt och att invandrare inte kommer in i det svenska samhället.
Sverigedemokraterna väcker starka känslor, det har vi märkt den senaste veckan med Facebook-upprop, demonstrationer och liknande. Vad tänker du om det?
- Allting som är nytt är man rädd för. Det ska vara som det alltid har varit. Men jag förstår inte oron. Birgitta tror att Sverigedemokraterna hade fått ännu mer röster om valet hade varit idag på grund av alla negativa skriverier om partiet. Hon har svårt att förstå all ilska som finns hos människor och säger att hon inte förstår vad demonstrationerna har tjänat till.
- Det är omoget. Man måste vara vaken för nyheter.
Birgitta tror inte att Sverigedemokraterna kommer att kunna påverka så mycket i riksdagen då det är ett litet parti med få mandat. Hon säger att de kanske kan röra om lite i grytorna men tror inte att de kommer att få någon reell makt.
Att Sverigedemokraterna har sina rötter i olika nationalistiska och nazistiska partier är ingenting som oroar Birgitta. Hon ser inga likheter med Sverigedemokraterna och den tidigare nazismen. Hon menar att de nazistiska grupperna som finns i Sverige idag är så små och utgör inget hot i samhället.
- Jag tror inte att de kommer att kunna nå fram till nya väljare med ett nazistiskt budskap. Vi har lärt oss av historien, det kommer inte att hända igen. Birgitta menar dock att det är positivt att ett parti som Sverigedemokraterna har klivit fram med en invandringspolitik som inget annat parti vågar framföra och som säger ifrån när ingen annan vågar.
Birgitta kommer gång på gång tillbaka till dagens samhällsutveckling, som hon menar är oroväckande. Hon berättar att hon ständigt oroar sig för sina söner när de är ute på egen hand och berättar att hennes gamla farmor är rädd för att hon ska bli nedslagen.
- Rättsväsendet är viktigt! slår Birgitta fast. Hon hävdar att intagna har det mycket bättre än våra pensionärer och att man har det bättre på fängelserna än på vårdboendena. Birgitta tycker att det daltas med fångar idag och berättar om hur rädd hon var när hon själv var liten och gick förbi fängelset och såg fångarna sitta innanför galler. Hon pratar om ett helt annat samhälle där hon som 4-5 åring blev ivägskickad till affären för att köpa mjölk. Något som är helt otänkbart idag.
- Vi lever i ett skrämmande samhälle idag tycker jag. Det är skottlossning här och skottlossning där. Vem som helst kan ju komma ivägen.
Birgitta menar att samhället står bredvid och tittar på och att man inte gör någonting åt brottsligheten.
- Det ska svida om man gör något kriminellt. Livstidsfängelse till exempel är ju inte livstid. Är det 10-12 år, eller vad är det? Döms man till livstid tycker jag att man ska sitta livstid också.
Av Emma Åhlén 01 okt 2010 15:26 |
Författare:
Emma Åhlén
Publicerad: 01 okt 2010 15:26
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Partipolitik, Politik & Samhälle, Partipolitik, birgitta, röstade, sverigedemokraterna, träffade, henne, rapporteringen, sverigedemokraterna, varit, intensiv, både, före, efter, valet, många, reagerat, starkt, valresultatet, beror, framgångarna, hur, tänker, någon, röstat, partiet | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå