sourze.se

De sociala krafterna segrar

Mellan de socialdemokratiska, socialkonservativa och socialliberala krafterna skiljer sig inte mycket. De kan ta varandra i hand.

Det återstår nu bara några få dagar till valet och det ser ut att bli en lättköpt seger för de borgerliga. Jag började tro på denna utgång när Maria Wetterstrand sa att hon ville höja bensinpriset med två kronor. Det fick nog många på landsbygden att rösta på ett borgerligt parti. Det är hederligt men otaktiskt. Annars har Mona Sahlin överraskat positivt i debatterna.

För övrigt kan man kalla både Moderaterna och Socialdemokraterna för konservativa partier. De konservativa kämpade mot välfärdssamhället när Socialdemokraterna försökte införa det. I min artikel i Sourze från den 15 september 2005 "Konservatism och nyliberalism" har jag försökt att förklara dessa begrepp. I underrubriken skriver jag följande:"I framtiden kommer kanske konservativa moderater och socialdemokrater att försvara det nuvarande samhället mot liberalernas förändringsiver."

I artikeln skriver jag följande:"Moderaterna var det mest nyliberala partiet under 1990-talet men nu börjar man i viss mån återgå till sina konservativa rötter. Det visar sig i en förändrad inställning till fackföreningsrörelsen och en socialkonservativ inställning till bidrag. Man vill dock tvinga arbetslösa att ta lågbetalda jobb."

Nu har moderaterna helt fräckt börjat kalla sig det nya arbetarpartiet. Folkpartiet kallade sig inte för de nya liberalerna när partiet blev socialliberalt. Mellan de socialdemokratiska, socialkonservativa och socialliberala krafterna skiljer sig inte mycket. De kan ta varandra i hand.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 16 sep 2010 17:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: