sourze.se
Artikelbild

Internet öppnar för ungdomsjobben

Vår förmåga att tillvarata det digitala samhällets möjligheter är avgörande för framtidens jobb och företagande. Flera svenska företag och unga entreprenörer visar vägen genom att nu ta internet och nya tjänster till våra mobiltelefoner.



När Apples VD Steve Jobs i vintras lanserade iPhone 4 strödde han lovord över nya, heta applikationer som skapats i Sverige. När amerikanska Nasdaq skulle utveckla nya "appar" anlitades unga svenska entreprenörer. Det finns flera framgångsrika svenska app-utvecklare som Apegroup, Appcorn eller Crystal Code. Förklaringarna till att Sverige framstår som ett föregångsland på fältet är flera: Förutom att antalet mobilabonnemang är fler än antalet medborgare så använder vi internet mer än nästan något annat land. Här säljer till exempel iPhone som smör i solsken och där marknaden är stark finns också utvecklarna, innovationerna och idéerna. Just tekniktillvändheten blir en allt viktigare faktor när värdet av internet ökar i takt med att allt fler människor och allt fler tjänster kopplas till internet.

Just nu när internet på allvar tar steget in i mobilen så blir tjänster och innehåll på internet ett område med en fantastisk potential att skapa nya företag och nya jobb. Det är en del i en jobbskapande arbetslinje och en framtidslinje för Sverige att skapa bättre förutsättningar för företag som dessa att växa på en både globaliserad och digitaliserad marknad.

Som riksdagsledamot är det förstås omöjligt att veta vilka affärsidéer eller uppslag som lyckas – eller misslyckas. Det Moderaterna vill göra är att stärka möjligheterna att agera som riskkapitalist för att därmed ge människor större möjlighet att förverkliga sina idéer. Det ska vara möjligt att bli framgångsrik på uppfinningar, innovationer och entreprenörskap i Sverige.

Varje myndighet, varje organisation, alla politiker måste jobba varje dag för att uppmuntra entreprenörer som agerar i en hård konkurrens på en både globaliserad och digitaliserad marknad. Nu sjunker företagens administrativa kostnader, skatterna och avgifterna är sänkta med nästan 50 miljarder kronor och trygghetssystemet för företagare förbättras. De första nödvändiga stegen för ett företagsklimat i världsklass är tagna. Men vi behöver göra mer för att öppna för människors uppfinningsrikedom och företagsamhet som på ett eller annat sätt kommer att kopplas till internet, mobiltelefoner och digitalisering.

På samma sätt som Sverige vinner på öppenhet i världsekonomin så vinner Sverige också på ett öppet och säkert internet där den digitala distributionen över gränser underlättas. Sverige vinner på digitalisering och globalisering och ska arbeta för öppenhet på internet och mot så kallad online-protektionism och digitala handelshinder. Moderaterna vill stärka EU:s inre marknad genom att driva på ett nytt regelverk inom som är anpassat till det digitala samhället. Till den nya EU-kommissionens viktigaste uppgifter hör att riva hinder för den digitala inre marknaden – och därmed öppna det digitala samhällets möjligheter för svenska internetföretag som skapar framtidens jobb.

Tillsammans med ett värnande av ett öppet och säkert internet och ett ännu bättre mobilnät är det reformer som gör Sverige till en mer attraktiv hamn i den växande internetekonomin och som öppnar för ett svenskt app-under, framtidens jobb och morgondagens svenska exportsuccéer.


Om författaren

Författare:
Henrik Von Sydow

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2010 11:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: