sourze.se
Artikelbild

Ny rödgrön överenskommelse gynnar småföretag – på riktigt

MP har konsekvent drivit frågan om sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag under många år. Därför blev vår bestörtning stor när partier som förut sagt sig värna småföretagen i den nya regeringen istället höjde deras arbetsgivaravgifter rejält.

Miljöpertiet stod med kraft bakom den nedsatta arbetsgivaravgiften, med fem procent upp till en lönesumma på cirka 740 000 kronor, som gällde fram till dess att den borgerliga alliansen tog över regeringsmakten.

Nu deklarerar plötsligt både Centern och Kristdemokraterna att de vill sänka arbetsgivaravgiften under kommande mandatperiod. Med hur mycket framgår inte av deras valmanifest. Och frågan är om de den här gången verkligen med kraft kommer att driva frågan om sänkta arbetsgivaravgifter inom ramen för det borgerliga samarbetet.

Det finns anledning att höja ett varningens finger. För varför skulle C och KD nu vilja sänka arbetsgivaravgifterna för de små företagen när de bara för tre år sedan höjde arbetsgivaravgifterna för samma företag? Deras agerande är oansvarigt. När företagen samfällt säger sig vilja ha tydlighet och långsiktighet när det gäller skatter och avgifter så möts de av regeringspartier som velar fram och tillbaka. Då är det heller inte konstigt att många mindre företag är försiktiga när det gäller investeringar som skulle kunna innebära nyanställningar.

I det rödgröna samarbetet har vi miljöpartister kämpat hårt för nedsatta arbetsgivaravgifter och lyckats få till stånd en överenskommelse som gynnar de mindre förtagen.

Det handlar om en nedsättning av arbetsgivaravgifterna med 2 procentenheter 2011 och med ytterligare 4 procentenheter 2012 upp till en lönesumma om 900 000 kronor. Det betyder en totalt sänkt kostnad för ett litet företag med 2-3 anställda om cirka 50 000 kronor. Vi vill också se över företagens sjuklönekostnader. Därutöver vill vi att arbetsgivare som anställer ungdomar som är arbetslösa ska få en skattereduktion motsvarande hela arbetsgivaravgiften under ett år.

Miljöpartiet ger alltså klart besked vad gäller nedsatta arbetsgivaravgifter. Anledningen är att vi vet hur viktigt detta är för de mindre företagen som vill växa i Sverige. Beskedet är dessutom inte bara grönt utan rödgrönt. Det betyder att om vi rödgröna får förtroendet att styra Sverige då blir det sänkta arbetsgivaravgifter på riktigt, inte bara i ord.


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren

Författare:
Per Bolund

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2010 00:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: