sourze.se
Artikelbild

10 filmer jag gick fullständigt bananas på

Det här är mina tio favoritfilmer just nu. Läs och inspireras!
Oh Broter, Where Art Thou?

Detta är Cohen brothers versjon av Odysséen. Old time stringband music, the Soggy bottom Boys och en livs levande djävul med en "mean old hound" i sällskap.
– Sålde du verkligen din själ till djävulen?
– Ja, men jag använde den ju aldrig.


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Det sjunde inseglet

Det sjunde inseglet har filmhistoriens mest citerade inledningsscen. Riddaren har kommit hem från korståget, vad var det egentligen vi slogs för? Döden möter honom på stranden, och riddaren utmanar honom på schack. Digerdöden grasserar, någon renhjärtad måste det ändå finnas. Ridaren finner gycklaren Jof och lyckas distrahera döden så att han och hans lilla familj undkommer. Bergman var ett fyttirackarns stort geni, dessutom en humorist.


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Dodes Ka-Den

Kurosawa regisserade samurajfilmer, här en film om människor i samhällets utkant, på en soptipp. Filmens titel kommer från en förståndshandikappad yngling som lever med sin mor. Varje morgon ger han sig iväg till sitt "arbete" som spårvangskonduktör. Han fantiserar och går omkring på de sunkiga gatorna, samtidigt som han ger ifrån sig ett ljud som för att härma en spårvagn som går över en skarv i rälen: "dodes... ka-den, dodes... ka-den". Kurosawa ger en empatisk och vacker beskrivning av människor i samhällets utkant.


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Forrest Gump

Hos Forrest Gump går inte hissen ända upp. Trots det blir han en framstående stjärna i amerikansk fotboll, han blir krigshjälte i Vietnam, Guru och far. Mycket händer på vägen dit. Som Forrest säger: "Livet är som en ask choklad, man vet aldrig hur nästa bit kommer att smaka". Detta är en kärleksfull skröna med magnifikt skådespel av Tom Hanks


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Amadeus

Rivaliteten mellan geniet och medelmåttan. Vad gör man om man trots att man bett gud om hjälp inser att man är en hygglig musiker med så god insikt att man inser att man själv inte kommer att bli annat än en hygglig medelmåtta och ser storheten hos ett geni, även om inte alla ser det? Milos Formans underbara skröna om rivaliteten mellan Mozart och Salieri. Den bästa musikfilm som gjorts, vad annat kunde det bli då den bygger på Mozarts musik?


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Mannen utan minne

Aki Kaurusmäki. En man blir nerslagen av rånare. Han kommer till sjukhuset där han dödförklaras. Så vaknar han ändå upp, kan bara konstatera han inte minns vem han är. Ingen känner heller igen honom, därför måste han får börja ett nytt liv, början i med kläder som han får från frälsningsarmen och bland andra hemlösa. Trots hans eländiga situation är inte livet så uselt när allt kommer kring. När polisen slutligen får klart för sig om vem han egentligen är, så vill han inte säkert veta. Kaurusmäki är egen, unik och omistlig.


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Moderna Tider

Chaplin gillade inte Fredric Taylor, det är nog helt säkert. Hans betraktelse över industrialismen är en vansinnigt rolig satir.


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Här är ditt liv

Jan Troells mästerverk baserat på Eyvind Jonsson bok. Detta är den norrländska historien komprimerad till några timmar. Så här ser vår min historia ut. Detta är bättre än till och med Hedebyborna.


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Easy Rider

Varifrån fick jag idén att jag skulle skaffa en hoj? Roadmovie of the roadmovies. Strålande skådespel från Peter Fonda, Dennis Hopper och en debutant – Jack Nicholson. Musik från Byrds, Jimi Hendrix, Steppenwolf med flera. Frihet är att ge sig av på en hoj med solen i ryggen och pengar i fickan. Jag vet.


OBS! Texten fortsätter under klippet →


Zorba the Greek

Grek-engelsmannen Basil hamnar på Kreta för att ta ett arv i besittning. Han möter Zorba som visar honom konsten att njuta av livet. Livet går upp och ned, Zorba lär Basil hantera detta. Basil möter en vacker änka, vilket får tragiska konsekvenser. Hederskultur är främst en geografisk, inte teologisk företeelse. Magnifik Anhtony Quinn som Zorba. Dessutom har jag besökt "Zorbas strand"


OBS! Texten fortsätter under klippet →Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 10 aug 2010 09:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: