sourze.se

Tio lösenord och tjugo alternativ gör inte livet bättre

Snart kan man inte längre köpa något utan att haspla ur sig en kod. Har man väl köpt något kommer det erbjudande att "uppgradera" sig till något bättre, naturligtvis till en ny högre avgift.

Tidningarna är fulla av erbjudanden. Förr stod annonserna på särskild avdelning. Nu får man akta sig om man läser en nättidning så att man inte har beställt något. Bilder och erbjudanden flimrar upp fast man har klickat på en nyhet. "Snabba upp din dator gratis!", "Allvarliga fel riskerar att förstöra din dator. Testa gratis!" Om man väl bestämmer sig för ett virusskydd dyker flera alternativ upp. Bra skydd, ännu bättre skydd och fullständigt skydd. Om man inte passar sig har man inte tagit bort någon bock som tillåter automatisk förnyelse.

Har man köpt något har man plötsligt ett "konto" i bolaget, försett med lösenord. Jag tycker det räcker med koder för tillträde till dator, min arbetsplats dörrar och datorer, digipass, Sourze och min andra skrivarsajt, Telia, bankkonton plusgiro och några andra som jag glömt. Men i stället kan man inte göra någon kort kommentar i någon tidning eller förlänga något abonnemang utan lösenord och koder.

Jag skulle förlänga ett virusskydd sedan året gått ut. Jag klickade på att förnya men då krävde man lösenord samtidigt som man hotade med de katastrofer som vilken minut som helst kunde inträffa. Sidan dök upp i varje aktivitet jag gjorde på datorn. Matcher, nyheter, skrivande. Supporten är stängd helgdagar men inte hoten. Jag fick till slut ett tillfälligt lösenord med stränga order att återinställa det gamla. Det har jag ännu inte lyckats med. Vilka katastrofer väntar mig?

Företagen skaffar sig alternativ för att kunna sälja dyrare.

När jag började köra bil fanns det endast en sorts olja. Man köpte en liter eller en halv. Häromdagen gick jag in på en mack. Tre långa hyllor var belamrade med oljeförpackningar. När jag frågade biträdet slog han länge i en katalog och gick sedan och rådfrågade en kollega. Denne visste besked, till min Golf 2000 års modell räckte han mig precis det som passade. I köpet ingick en storförpackning av Coca Cola eller Fanta.

SAAB har kommit underfund med att de måste sälja dyrare bilar så nu har de höjt priset kraftigt för sina nya modeller som ser ut som de gamla nya.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 28 jul 2010 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: