sourze.se

Välfärd betalar sig

Pengagenererande välfärd fungerar likt en aktie, den betalar tillbaka sig själv över lång tid, ibland med stort plus. Solklara exempel är skola, akut sjukvård och brandförsvar.

Jag skulle vilja dela upp välfärden i två olika kategorier. Den första är så kallad "pengagenererande välfärd". Den andra är "etisk välfärd". Etisk välfärd betalar inte tillbaka sig, den är där av etiska skäl. Exempel på etisk välfärd är biståndspengar, flyktinginvandring, samt vägran att ge en sjuk kvinna på dödsbädden sjukhussängen dödshjälp. I-länder spenderar en relativt stor andel av sina pengar på just etisk välfärd. Hade man inga pengar skulle man inte göra 25 operationer på en kille svårt drabbat efter en motorcykelolycka. Kanske kan han arbeta som telefonförsäljare.

Fråntaget vissa uppenbara exempel, så är välfärd i sin själva natur är en pengagenererande mekanism som höjer oss över länder som Ryssland, Kina och USA. Vi kommer aldrig kunna konkurrera vad gäller låga löner. Det är heller inte vårt syfte. Vi konkurrerar med välmående, bra infrastruktur, låga brottssiffror, och låg korruption. Vi är ett kunskapssamhälle.

Vi har något som många andra länder inte har, en bra samhällsstruktur och en väl fungerande demokrati. Vi ska vara stolta och nöjda över den. Vårt syfte är att visa världen vad den svenska modellen går för. Vi ska visa dem att etik, miljöhänsyn och ekonomisk tillväxt kan kombineras. Man kan, som Sverige, klara av allt detta. Förutsatt att man vid en viss tidpunkt i historien inte slutade köpa aktier.


Om författaren

Författare:
Theo Gerken

Om artikeln

Publicerad: 27 jul 2010 10:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: