sourze.se
Artikelbild

Satsa på shoppinghelg i Manchester

London i all ära men Manchester är ett shoppingmecka som inte bara bjuder på shopping av hög klass – utan även fotboll på högsta Premier League-nivå.

Endast två och en halv timmes flygresa från Sverige ligger Manchester, en stad som vuxit kraftigt under de senaste tio åren. Den forna industristaden har genomgått något av en metamorfos där tidigare tomma industrikomplex förvandlats till tjusiga shoppinggallerior och bostäder. Det finns heller inga spår av den lågkonjunktur som landet i stort befinner sig i, antalet affärer och shoppingcenter är mycket stort, likaså antalet shoppare. En manchesterbo på gatan berättade för mig att sedan staden fick sin Harvey Nichols-filial kultbutik med de bästa märkena inom mode och skönhet har kedjorna bara blivit fler och fler och specialbutikerna likaså. Enligt samma uppgiftslämnare har den stad som lyckats få Harvey Nichols att etablera en filial visat att man med hjälp av egna muskler är en stad att räkna med. Extra grädde på moset är det outlet-center som finns strax utanför staden och som erbjuder sina besökare upp till 60 procents rabatt på ordinarie priser. Oftast är kläderna från förra säsongen men fynden är ändå många.

En förhållandevis stark krona och ett svagt brittiskt pund gör också shoppingen än mer tilltalande. En av mina favoritbutiker att botanisera i är kedjan TK-Maxx som har flera filialer i landet. I Manchester har kedjan två filialer varav en finns i det stora shoppingkomplexet Manchester Arndale mitt i staden. TK-Maxx säljer både kläder och skönhetsprodukter av de bästa märkena för både män och kvinnor, choklad, textilier och mycket annat – allt till uppemot 60 procent av ordinarie priser på "Stora gatan". Möjligheterna till fynd är mycket stora.

Det som gör Manchester till en charmig shopping-, restaurang- och nöjesstad är att staden är indelad i olika kvarter som vart och ett har sin unika prägel. Här finns till exempel ett "Gay Village", ett område som frekventeras av många homo- och bisexuella personer då här finns mängder av barer, restauranger och gayägda hotell vackert belägna invid en kanal. Här utspelades för övrigt TV-serien "Queer as folk". I övrigt har staden sitt China Town, Norra kvarteret där man hittar hantverksbutiker och de flesta av stadens berömda second hand-butiker. Granne med Manchester Arndale, som ligger mittemot stadens nya turistattraktion The Wheel of Manchester, finns The Print Works som är ett multikomplex bestående av restauranger av olika slag, biograf, nattklubbar och gym. Är man ute efter det senaste i modekläder rekommenderas besök på Selfridges, Harvey Nichols eller modemärkenas egna flaggskeppsbutiker, som man hittar kring Deans Gate, King Street, St Ann’s Square, Exchange Square samt New Cathedral Street. När man känner sig sugen på något gott att äta och dricka rekommenderar jag ett besök på Moet Bar and Gallery Restaurant som ligger på Exchange Square. Utsikten över Manchester Wheel är suverän.

Mitt tips är att börja med vad stadens butiker har att erbjuda. Just nu pågår den stora rean så möjligheten är stor att göra ännu större fynd än tidigare. Dag två kan man ta sig ut till den välförsedda outleten Lowry Outlet som ligger fint invid Salford Quays. Här finns ett sextiotal olika outlets som erbjuder stora prisreduktioner på mänger av varor.

När det gäller val av hotell under en weekend är valet rätt enkelt om man har höga krav på centralt läge och service och samtidigt är intresserad av design – nämligen femstjärniga The Lowry Hotel, en del av Rocco Forte-kedjan, som ligger mycket centralt beläget endast tio minuters vacker promenad till stadens centrala shoppingområde. Hotellet ingår i en liten kedja som bara har två ytterligare hotell i Storbritannien och ett tiotal utspridda över Europa. Hotellets ypperliga läge invid en kanal gör det till ett måste att man vid bokningen begär ett rum med utsikt mot nämnda kanal. Möblerna är utsökta och toalettartiklarna är från det kända märket REN, för att bara nämna några fördelar. Det är en sann fröjd att sitta sippandes på ett glas champagne på läderschäslongen och njuta dels av den fantastiska utsikten och dels av de fynd man gjort under dagen. Hotellet har hög servicenivå vilket bland annat märks vid frukosten där personalen är både uppmärksam och vänlig. Hotellbaren erbjuder ett stort antal drinkförslag och det är en sann njutning att ta en fördrink i baren innan man avnjuter en middag i hotellets restaurang, The River Bar & Restaurant. Köket är av yppersta klass, likaså vinerna.

Innan man ger sig ut på nya shoppingäventyr, eller för att se en fotbollsmatch med Premier League-laget Manchester United, rekommenderar jag ett besök på hotellets spa-avdelning. Här kan man boka olika behandlingar eller njuta av bastubad.

Manchester har det mesta för de mest kräsna och en helg går väldigt fort. Man känner redan på flygplatsen på väg hem till Sverige att man snart vill återvända, och denna gång även inkludera stadens många museer.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2010 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: