sourze.se
Artikelbild

Fulspel lönar sig varken i fotboll eller politik

Igår avslutades den månadslånga fotbollsfesten med final i VM. Holland mötte Spanien och det var tydligt att det var två olika filosofier som möttes.

Spanien har haft en egen spelidé genom hela turneringen. En spelidé som man varit trogen hela vägen – och som man fortsatte vara trogen i gårdagens final. Den har varit tydlig, nytänkande och – till slut – framgångsrik.

Inför finalen förstod uppenbarligen gänget i orangea tröjor att de var det sämre laget. Och vet man att motståndarna har en bättre uppställning är det lockande att gå in för att sabotera. De orangea försökte inte ens spela ett eget spel, utan gick bara in för att få till avbrott i spelet. Att störa Spanien, få dem att komma av sig och få börja om från början.

Holland fick ett rött kort. De borde ha fått fyra. De Jongs karatespark i bröstet på Xabi Alonso och van Bommels kapning av Iniesta bakifrån är två solklara utvisningar. Dessutom borde Robben ha fått sitt andra gula kort när han sparkade bort bollen efter en avblåsning i förlängningen.

Den orangea taktiken fungerande till en början och det gjorde att matchen var jämn in i det sista – men i slutändan segrade ändå det konstruktiva Spanien. Laget tog sig samman, trots insparkade bröstkorgar och hälsenor och den flera gånger nedsparkade Iniesta reste sig och avgjorde matchen.

Den 16:e juni förlorade Mona Sahlin mot Fredrik Reinfeldt med 0-5 i en opinionsundersökning gjord över fem kategorier, presenterad i DN. Samma dag förlorade Spanien mot Schweiz med 0-1 i första gruppspelsmatchen. Sedan dess har Spanien varit oslagbart i VM och tagit sex raka segrar och de rödgröna har vänt valvinden till sin fördel.

Under årets Almedalsvecka talade alla partiledarna bara om rödgrön politik. Under veckan i Visby var det tydligt vilket lag som har visioner och idéer om ett nytt, grönt, solidariskt samhällsbygge. Samtidigt blev Alliansen med sina orangea tröjor av med en spelare som fick rött kort, och en annan bytte lag för att hon tröttnat på den egna sidans fulspel och brutna löften.

Årets val är viktigare än någonsin. Det är dags att skapa ett Sverige som är hållbart, som tar sig an klimatutmaningen och är ett föredöme. Det är dags att skapa ett samhälle där trygghet och gemenskap är ledorden, istället för splittring och passivitet.

Vi har en rödgrön samhällsvision. Den har varit tydlig och nytänkande och i höst kommer den till slut visa sig vara framgångsrik.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Maria Ferm

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2010 12:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: