sourze.se
Artikelbild

FI:s pengabål gjorde en diffus siffra verklig

"Vare sig man vill eller inte, så har Feministiskt Initiativ väckt en fråga på ett sätt som ingen annan gjort förr. Siffror som vi läst om många gånger blev verkliga i samma ögonblick som pengarna gick upp i rök."

Igår på Almedalen brände Feministiskt Initiativ upp 100 000 riksdaler, och det på uppmaning av två reklamkillar från Studio Total som frivilligt donerade 50 000 var för att uppmärksamma könsdiskriminering. Det bästa sättet att använda pengarna, enligt dem själva och FI, var att alltså bränna upp dem. Jag säger inte att jag hade gjort samma sak men å andra sidan kan jag förstå varför de gjorde så.

FI skriver så här:

"Att elda upp 100 000 kronor kan kanske verka desperat, och det är det också. Det är en desperat reaktion på en desperat situation. Diskrimineringen av kvinnor – halva landets befolkning – tillåts pågå år ut och år in. Det är en av vår demokratis största skandaler att vare sig riksdag, regering eller arbetsmarknadens parter gör mer för den mänskliga rättigheten att inte diskrimineras på grund av sitt kön. Vi har sett den ena regeringen efter den andra passera utan att någonting händer."


Jag kan bara hålla med. Att ett av världens mest moderna länder fortfarande har kvinnor som tjänar mindre på grund av könsdiskriminering är en katastrof. Siffrorna talar sitt tydliga språk enligt SCB; 4 700 kronor mindre än män varje månad. Summan som Feministiskt Initiativ eldade upp motsvarar den summa som Sveriges kvinnor förlorar i lön varje minut jämfört med män.

Denna ack så viktiga fråga berör mer än hälften av Sveriges befolkning. Ändå tycks kampen för den enbart samla damm för att då och då dyka upp – inte för att vinna poäng, utan för att hedra det jämlika och det rättvisa bullshit.

Visserligen kunde FI ha valt att gå en beprövad väg som många innan och kanske vunnit gehör för att ha tagit upp en viktig fråga. Men sen då? Sannolikheten är att inte ett skit skulle ha skett. Som vanligt. Samma lön för samma tjänst oavsett kön är en fråga som bortprioriterats. Som om det inte vore ett riktigt problem.

Vi pratar alltså om en välmarinerad diskriminering, inte hur störande det är med vuvuzelas. De flesta som anser att dessa pengar kunde ha använts till något bättre tänker enbart kortsiktigt. 100 000 kronor räcker inte långt, de räcker inte ens för en helsideannons i en av kvällstidningarna. Detta problem behöver inte kortsiktiga lösningar. Vad skulle de egentligen gjort med pengarna? Hur hade det hjälpt dem och oss i den här frågan om de gjort annorlunda?

De flesta säger att Gudrun Schyman enbart gjorde detta för att få uppmärksamhet till sin person. Andra menar att det här med feminism är trams och att detta pengabål bevisar just det. En del menar på att övriga feministiska kämpar tar skada av det här.

Allt det kan stämma. Folk kanske tröttnar ännu mer på feminister och Gudrun efter detta. Men vare sig man vill eller inte, så har de väckt en fråga på ett sätt som ingen annan gjort förr. Siffror som vi läst om många gånger blev verkliga i samma ögonblick som pengarna gick upp i rök.

Det är så synd att man fokuserar på helt fel saker när nu FI blottat ett stort blödande sår. I tron att de gör det rätta hakar de flesta upp sig på att det bränts pengar, istället för att fokusera på vad det är som skapat behovet av att ta till så drastiska metoder till att börja med.


Om författaren

Författare:
M. Hanna

Om artikeln

Publicerad: 07 jul 2010 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: