sourze.se

Elefantepos

En baksidesbetraktelse över otymplighetens lov – eller ett eko ur framtiden...

Vilsna elefanter söker sin savann men hittar den inte – plantagerna har för länge sedan lagt savannen under raka rader planterade träd.

Den enda snitslade banan elefanterna kan följa är den till utrotningens rand – mållinjen för allt liv.

Liksom den köpstinna ikeakunden väller ut över motorvägarna som leder till och från – och liksom ikeakomplexen vält ut över landskapen, jordbruksmarken och de små torpstugorna väller istiden till synes oändligt långsamt in över det förödda livet.

Istider kommer och går – nu i brottning med växthuseffektens globala uppvärmning som kanske inte är annat än avkylning som inte är annat än solen – än månen – än universums ständiga puls – "so what"... vem bryr sej?

Men elefanterna då – de hungrigt köpstinna – de vilset borttappade skruvarna – alla de förkomna och universalnyckeln som ingår – kanske inte gratis, för det är alltid kunden – du och jag... köparna, som betalar – och hur många universalnycklar har betalats – hur många ton jordisk massa har grävts fram ur vårt inre, vår flytande magma, vårt blod – för att förkomma i rescyklingens svällande sopberg...

Likt ikeaanläggningar som döljer hyddor av jord under betong och blå plastkassar väller istidens förebud ut över landskapets odlings mark konverterat till parkeringar där övergivna kundvagnar ylar i väntan på isens frusna tystnad.

Och elefanterna – de otidsenliga, de vars långa känsliga näsor förgäves söker universalnyckeln till sitt ännu bankande hjärta – deras ännu varma pulserande närvaro gör det så svårt att ge upp livets plåga då var dunkande puls håller drömmen om möjlig kärlek vid liv.


Om författaren

Författare:
Teddy Widegren

Om artikeln

Publicerad: 06 jul 2010 13:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: