sourze.se

Njut av livet med meditation och mindfullness

Många förknippar meditation med att sitta passiv på en sten i trädgården och begrunda gräsets växande, men meditation kan vara ett aktivt förhållningssätt som förhöjer njutningen av att leva.

Ibland när jag har vandrat i skogen, suttit på ängen, vilat på en brygga under solen och märkt havets vågor, så har jag upplevt en stillhet och tystnad inom mig där allting finns. En tomhet från de former jag brukar tro jag är, men samtidigt en uppfyllnad av min innersta essens. När detta uppnås har jag fått tydligare sinnesförnimmelser, ljud har stärkts, blicken skärpts och färger framträder mer.

Kanske du har haft liknande upplevelser, en upplevelse av att vara med själva livet?

När hjärnan lugnar sig och släpper fokus på massa tankar som far omkring, så skapas ett utrymme att uppleva det som är precis som det är. Det är ett återvändande till vår sanning, vår plattform av sant varande, det är glimtar av upplysning.

Här blir tanken och rörelsen, orden och agerandet ett och samma. Det är inte så att tanken kommer först och sedan kommer agerandet som ett resultat av tanken. "Jag ska röra på fötterna för att gå" och när tanken har uttalats så rörs kroppen.

Skönheten i att se en blomma, höra vinden, känna dofter, bara som de är utan tankar, ger en obeskrivbar frid, fred och stillhet. Det är en frid, ett varande, som alltid finns där tillgängligt för oss.

När du är i närvaro så är du i meditation.


Meditation är uppmärksamhet!

Meditation är närvaro och uppmärksamhet. Genom uppmärksamhet på våra känslor, på energins rörelse i vår kropp, på ljuden omkring oss, på känslan i fotsulornas närkontakt med underlaget, så når vi kontakt och därmed närvaro.

Genom meditation kan vi återfinna kontakten med oss själva, med vår egen kraft och vår sanna känsla inför den vi är och vart vi är på väg. Meditation är att lyssna inåt och observera det som händer i dig, inte att gå in i och vara de tankar om prestation, otillräcklighet, ångest och stress som produceras av hjärnan. Vi är inte våra tankar, vi har tankarna. Om vi vore tankarna skulle vi kunna göra vad vi ville med dem, precis som vi kan röra vår egen kropp. Vi är själar som har en fysisk kropp och i hjärtat finns vår sanna essens.

Meditation är enkelhet. Ju mer vi anstränger oss för att nå ett meditativt tillstånd, desto mer hindrar vi oss. Meditation är skiljt från kamp. Om vi försöker meditera, så hamnar vi inte i meditation. Meditation är ett varande utan prestation och utan görande. Meditation är flöde. Runt och omkring oss flödar energi. Denna energi påverkas av de levande väsendenas interaktion och det blir en växelverkan.


Allting är energi!

Vi har energi inom oss. Allt vi tänker, känner, vill och är – är energi. Vi är energi av en viss frekvens som rör oss i energier av olika frekvenser. Det är som ett hav av tyngre och lättare vätska, vi kan se det som en arkipelag där det finns öar av annan energi än vår egen. Vi flyter bäst med energi av samma slag som vår egen. Genom meditation når vi känslan av detta flöde, vi ser båten som är vi och vi kan lita på att vinden blåser oss rätt. Vi finner rätt flöde när vi når vårt eget flöde och vågar ha tillit till detta.

För att kunna vara närvarande i nuet och i det som är, behöver vi finna närvaron i oss själva. Vi uppnår ett tillstånd av meditation när vi flyttar fokus från hjärnan till ett lyssnande varande. Hjärnan är van att producera tankar och bilder, van vid att författa berättelser om våra känslor och sinnesförnimmelser. Det är ett ständigt pågående som vi lätt rycks med av. Genom att betrakta tankarna istället för att gå upp i dem och vara dem, når vi närvaro i oss själva och därmed vår verkliga essens.

En nyckel är frågan "Vad händer nu?". Vad pågår inuti dig just nu? Ta för vana att löpande ställa denna fråga till dig själv genom dagen, flera gånger om dagen. Som att stanna upp, "dra i handbromsen" till livet och fråga dig själv om det som händer inuti dig just nu. Genom detta går du från att vara i tankarna till att betrakta dem och du blir automatiskt närvarande i nuet.

Sitt på klippan och se havet framför dig. Se fåglarna som flyger genom himlen, segelbåtarna som flyter över havet, känn vinden leka mot din hund. Upplev och se allt detta, utan att ha en idé om det, utan att tycka något om det och utan att vilja göra något med upplevelsen, se utan att ha en mening med seendet. Då betraktar du.

Ju mer vana vi blir vid att meditera, desto mer av vardagen blir till en meditation. När vardagen blir en meditation lever vi fullt ut, efter vår sanna potential och då har vi tillgång till den sanna kraft, styrka, glädje, lycka och kreativitet som alltid finns i vår själ, men som många av oss av olika anledningar har glömt bort och fjärmats ifrån.


Upplev mer i vardagen!

När vardagen är en meditation, upplever vi mer av nuet. Vi lever inte längre förlorade i det förflutna och vi längtar inte in oss i framtiden och glömmer bort nuet och det som finns omkring oss i stunden. Det blir en självklarhet att leva i sanning med oss själva och den vi är. Vi vandrar i tillit till att allt är och blir enligt det högsta. Vi lever ett magiskt liv, vi skapar ett magiskt liv och vi tar inte längre eventuella svårigheter i livet som personliga straff. Vi lever i balans och harmoni med den gudomliga energins flöde och därmed kommer allt att gå bra.

Det skapas fortfarande utmaningar, fortfarande kan svårigheter uppstå, och genom att vi låter känslor komma och gå som vinden, så fastnar vi inte, vi fortsätter gå framåt utifrån det trygga varandet i oss själva.


Om författaren

Författare:
Raphael Mabo

Om artikeln

Publicerad: 30 jun 2010 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: