sourze.se

Midsommar och sommarsolstånd

I går njöt jag av årets ljusaste dag och på fredag krävs det en mindre förmögenhet för att fira det svenskaste av det svenska.

Så har det då varit sommarsolståndet utan att jag för den sakens skull har en somrig känsla eller känt svettdroppar i pannan. Jag konstaterar prompt att "sommartårtan" gör sig bäst då den serveras, nämligen på vintersolståndet.

Det är som om sommarvinden nosar på trädens skira blad och inte riktigt känner igen sig. Mina sommarblommor har stannat av och kommer att blomma långt efter utlovad tid på fröpåsen. Idag fick jag höra att jordgubbarna kommer att kosta 99kr/liter och jag tror aprilskämtet som förvillade bort sig har hittat hem. Inte kan det vara möjligt att någon handlar dessa små söta bär för en sådan summa när man kan vänta tre dagar och få dem för halva priset? Väntar man ytterligare en vecka kan man självplocka och nalla en lite då och då utan att någon ser.

Men lyssna inte på mig för min midsommartradition finns inte. Som halvdansk och med rötter i Sankt Hans bål så har jag inte förstånd till att veta den svenska jordgubbens pris på den stora dagen då smaklökarna för längst satts ur spel på grund av att alla snapsvisor i häftet måste sjungas och sköljas ner. Men glädje är aldrig att förakta och jag är den första att skriva under på att skratt och gemenskap är viktiga.

Förra året firade jag midsommar med sångaren Timbuktu på Köpenhamns flygplats när vi båda var på väg till Oslo för att arbeta, fast på olika sätt. Jag frågade honom varför han inte firade midsommar och hans förklaring var samma som min. Med utländska föräldrar som inte uppmuntrat den svenskaste av traditioner kan man lika gärna tjäna pengar.

Igår satt jag i min trädgård och lyssnade på koltrastens livssång i den stilla bris som gled över åkerns fortfarande gröna korn och jag firade min egen midsommar med ett stort leende och glädje över ljuset som är min livsgnista och som lagras inom till vinterns mörker. Jag såg bladen i träden och det gröna gräset blanda sig med liljornas intensiva gula färg och himlens blå evighet.

På fredag ska det firas och jordgubbar säljas. Jag kommer nog också att glädjas, men fira det gjorde jag igår.

Glad midsommar på er alla!


Om författaren

Författare:
Birgitta Stiefler

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2010 19:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: