sourze.se
Artikelbild

Lycka till Victoria och Daniel

"Jag tycker kungahuset ska finnas kvar tills vi hittar ett bättre alternativ än denna anrika stam av Bernadottare. Om vi ska byta representation av landet ska det i varje fall inte vara baserat på avundsjuka."

Nu ska det bli bröllop i kungahuset. Det är väldigt svårt för svenskar att förstå sig på. De vill inte slösa pengar på kungen och hans familj. De vill inte betala en enda skattekrona, för att vi ska ha ett representanthus, där kungen och hans familj företräder Sverige inrikes och utomlands. De flesta vill avskaffa kungahuset. Det vill inte jag.

Mig spelar det ingen roll om vi har president eller kung – republik eller en monarki. Det finns säkert många svenskar i stugorna, som tycker likadant som jag, men det är bara motståndarna till kungahuset som hörs. Missnöjda rop stiger mot skyn dagligen.

Är ständiga förändringar verkligen att föredra för oss människor? Det är lite som att göra om en förvaltning stup i kvarten även fast ingen förstår varför, den gamla fungerade ju så bra. Det är lite som att riva husen i Norrland, när de är i utmärkt skick och skulle kunna användas i något bra och vinstdrivande syfte, bara man ville.

Nej, då ska det förändras och göras om.

Nu tycker Anders Westgårdh obs – med h! att det är jättesynd om Daniel, för han har blivit "inmålad i ett hörn", som han uttrycker det. Anders skriver i sin krönika i Aftonbladet i dag att Daniel får betala ett högt pris för sin kärlek till Viktoria. Han måste representera, vinka och le i oändlighet. Trist, tycker Anders Westgårdh med h. "Låt oss befria Daniel" säger Anders – "Det är faktiskt dags att lägga ner monarkin i Sverige!"

Jaha! Ja, så säger de flesta nuförtiden. Om det är av avundsjuka, vet jag inte. Okej, det är lite mycket när kungabarnen reser hit och dit på sitt apanage, en nagel i ögat på somliga, men tror Svensson att det blir bättre och billigare med en annan representation? Det tror inte jag. Alla stadsöverhuvuden vill slå på stort och leva i lyx, även i de kommunistiska länderna och det främsta skräckexemplet jag vet var Chauchesco i Rumänien.

Jag tycker kungahuset ska finnas kvar tills vi hittar ett bättre alternativ än denna anrika stam av Bernadottare. Om vi ska byta representation av landet ska det i varje fall inte vara baserat på avundsjuka. Jag gillar kungen och har aldrig förstått de fräcka angrepp som gjorts på honom genom åren.

Jag hoppas att Victoria och Daniel blir lyckliga i sitt slott. Jag kan se framför mig hur de sinsemellan diskuterar saker som de tycker är onödiga och jobbiga, precis som vilka andra unga människor som helst i pyjamas på morgonkvisten. Men konventionen kräver att man ska visa god min, för att evenemanget överhuvudtaget ska fungera.

Svenskarna borde lära sig av de som har ett fint och diplomatiskt sätt mot sina medmänniskor. Det har i alla fall Victoria, tycker jag, och även Daniel verkar vara en bra kille. Han vet säkert vad han gör.

Lycka till, säger jag!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 16 jun 2010 09:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: