sourze.se

En pirat har gjort skillnad

Måndagen den 7 juni var det ett år sedan valet till Europaparlamentet, det var även ett år sedan Piratpartiet valdes in och Christian Engström blev piratpartistisk europaparlamentariker. Men vad har piraterna egentligen åstadkommit?

I det omdiskuterade telekompaketet satt Christian Engström med i parlamentets förhandlingsdelegation. Han lyckades efter många och långa förhandlingar få igenom så långtgående rättssäkerhetsgarantier som var lagligt möjligt i de fall EU-länder kommer på idén att stänga av fildelare – eller andra för den delen – från internet.

Stockholmsprogrammet: Parlamentets resolution var visserligen bara ett slags recension av ministerrådets och kommissionens planer, men piraterna var med och drev igenom skrivningar om att grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter alltid måste vara det överordnade värdet, när det gäller EU:s säkerhetsarbete.

ACTA: Christian Engström var med och utformade den resolution som till slut fick stöd av nästan hela Europaparlamentet. Den kräver öppenhet och insyn i ACTA-förhandlingarna. Och den kräver att ACTA-avtalet bara skall handla om varuförfalskning, inte fildelning, vilket är mer än vad Sveriges ordförandeskap eller andra svenska politiker någonsin lyckades med i öppenhetens och transparensens namn.

Upphovsrätten: Detta är ett ständigt pågående arbete både på nationell och på internationell nivå. Christian Engström sitter med i parlamentets arbetsgrupp om copyright. Han har fortlöpande kontakter med kommissionen i dessa frågor och han arbetar med att påverka allt som dyker upp på området, nu senast Gallo-rapporten.

Frihet på internet: Just nu pågår kampen mot EU-kommissionär Cecilia Malmströms internetcensur och för att stoppa"written declaration no 29", som kräver att datalagringsdirektivet skall utökas till att även omfatta alla medborgares alla sökningar på Google och andra sökmotorer.

Vi för en ständig kamp mot datalagringsdirektivet, för att Sverige skall slippa införa teledatalagringen. Senast i förra veckan samarbetade vi med Lena Ek C, för att på ett tydligare sätt få in Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna i diskussionen kring direktivet. En pirat har gjort skillnad.

Piratpartiet gick till val på integritet, kultur och kunskap. Vi ville att EU skulle bli öppnare och att rättssäkerhet och grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter skulle respekteras även i EU:s säkerhetsarbete. Detta har vi också levererat. Dock måste man komma ihåg att det är mycket kvar att göra och önska, både på bortaplan och på hemmaplan.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Stefan Flod

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2010 09:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: