sourze.se
Artikelbild

Klappa en pitbull, så snart du kan

Att förbjuda hundraser avhjälper inte problemet med aggressiva hundar, utan gör det etter värre. Enda sättet att lösa problemet är att klappa en pitbull, så snart du kan.

I artikeln "Kamphundar förbjuds i Danmark" skriver Pia Isaksson om det snart kommande förbudet mot vissa hundraser i Danmark.

Jag kan inte annat än beklaga Danmarks beslut, därför att sådana åtgärder är direkt kontraproduktivt mot det man försöker uppnå, och det gör problemet med aggressiva hundar värre för andra länder.

I Sverige tog vi en annan approach, och hellre än att agera i panik med kvällstidningsmentalitet och rasförbud utredde Jordbruksverket frågan noga. Resultat presenterades i Statens Offentliga Utredningar SOU 2003:46: "Hund i rätta händer - om hundägarens ansvar". Speciellt kapitel 2.3 rekommenderas en mycket noggrann genomläsning.

Länk: sweden.gov.se

Precis som varenda hundkunnig människa har sagt visade utredningen att myten om "farliga raser" var helt obefogad. Särskilt intressant är konstaterandet att de raser som avlats till att användas i hundkamper har egenskaper som är rakt motsatta! de som myterna gör gällande.

Exempelvis aggressivitet är en uttalat dålig egenskap i hundkamper. Bitbenägenhet mot människor likaså: sådana hundar fick helt enkelt inte tävla och gick aldrig vidare till avel eftersom de var värdelösa som kamphundar.

Unga ligister skaffar inte hundar för att de har farliga egenskaper utifrån rasen sett. Skulle de gjort detta skulle de istället skaffat St Bernards, bjässar på 90-100 kilo. Små glada pitbull-terriers väger ynka 27-32 kilo. Alla undersökningar om olika hundraser visar att pitbull-varianterna är lugna och stabila. Att pitbull-raserna i sig skulle vara farliga är rent nys. men det är inte detta som man är ute efter när man skaffar sig en hund för att skrämmas med.

Det buset är ute efter är ryktet. Det viktiga är inte att hunden faktiskt slåss utan att alla blir rädda för hunden, så man börjar med att skaffa sig en individ av en ras som har ett dåligt rykte. Därefter misshandlas hunden till ett aggressivt vrak. Ingen hund kan skydda sig mot detta; det kan ske med vilken individ som helst... schäfer, labbe, pudel... en liten chihuahua om man så vill. Rasen har ingen betydelse, utan vilken hund som helst kan förstöras så att den blir aggressiv och bitbenägen. Men vem blir rädd för Tjorvens Båtsman när kvällstidningarna skapat myter om "DÖDSHUNDAR" för helt andra raser?

Och vid det här laget så inser den intelligente läsaren vilken total idioti det är att förbjuda hundraser eller att göra stort hallå om "kamphundsraser". Det enda man gör är att spela buset i händerna. Så länge som ryktet och hundskräcken uppräthålls kommer problemet med småbrottslingar som använder hundar som terrorvapen att fortsätta.

Rasförbud är riktigt korkat: vad skapar ett effektivt rykte än att en hel stat går in och officiellt stämplar en ras som "farlig"?

Hundansvarsutredningen rekommenderade att raser inte förbjuds i Sverige, och detta följdes tack och lov. Det vi istället fick var för polisen möjlighet att punktmarkera farliga hundindivider och olämpliga hundägare.

Om du som läsare vill avhjälpa problemet med farliga hundar, lär då ut att det finns inga farliga hundraser. Pitbulls, rottisar eller andra raser är inte värre än någon annan hundras. Precis som alla djur så krävs att man visar hundarna respekt och varsamhet. Men förutsatt att du fått den ansvarsfulle ägarens godkännande tycker jag att du skall klappa en pitbull, så snart du bara kan.

I anslutning till detta ämne rekommenderar jag starkt filmen "Draktränaren" "How to train your dragon". Följande citat från den filmen sammanfattar hundskräcken väldigt bra:

"Everything we know about you guys is completely wrong".


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2010 14:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: