sourze.se

Bloggar ställer pressfrihetsfrågan på sin spets

"Om DN eller någon annan av våra större tidningar skulle hänga ut brottslingar på det här sättet skulle de ögonblickligen fällas. Att de här så kallade bloggsajterna får fortsätta är mycket märkligt."

Skall man få publicera vilken smörja som helst på webben? Det är en fråga som jag ställer mig efter att ha läst frianyheter.wordpress.com och politisktinkorrekt.wordpress.com.

Efter att ha sökt på en bekant hittade jag av en ren slump en pdf-fil som visade sig vara en dom utfärdad av Vänersborgs tingsrätt. Domen var från förra året och gällde ett försök till grov våldtäkt mot ett underårigt barn. Gärningsmannen var en ung man på 20 år.

Min egen tolkning av att den filen fanns tillgänglig för allmänheten att läsa är att gärningsmannen skall hängas ut och förföljas till vilket pris som helst – hans namn, personnummer samt adress finns publicerade. Domen är utlagd av politisktinkorrekt.wordpress.com En i raden av suspekta sajter som även kan kallas invandrarfientliga och rasistiska.

Denna sida: "Sexöverfall av åttaårig flicka i Trollhättan uppklarat" är utlagd av Fria Nyheter och visar endast på deras vidriga omdöme och dåliga smak. Genom att lägga ut namn på och fotografi av den dömde 20-åringen jag skriver om ovan kan förföljandet fortsätta. Sajten verkar enbart vilja hänga ut, förfölja och jaga brottslingar och kriminella resten av deras liv. Jag förstår ilskan mot själva brottet, men i Sverige skall man genom fängelsestraffet ha sonat sitt brott och därmed betraktas som fri efter straffet.

Om DN eller någon annan av våra större tidningar skulle hänga ut brottslingar på det här sättet skulle de ögonblickligen fällas. Att de här så kallade bloggsajterna får fortsätta är mycket märkligt. Att ge ut uppgifter från personuppgiftslagen kan vara tillåtet om det är enbart för att informera och väcka debatt. I detta fall är uppgifterna enbart till för att utöva klappjakt på gärningsmannen. Att vi skall ha pressfrihet utan censur är oerhört viktigt men det finns gränser.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 31 maj 2010 10:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: