sourze.se
Artikelbild

Om jag vore Victoria skulle jag abdikera

Det är en principfråga. Inte en fråga om kostnader eller ett missnöje över kungafamiljen.

I skolans historieböcker läser vi om drottningar och kungar som spelade stora roller i bildandet och utvecklingen av sina länder. Vi får lära oss om regenter som skapade förändring i samhället, både positiv och negativ. Vad kommer vi att läsa om dagens kungafamilj i historieboken "2000-talet"? Tyvärr tror jag inte att ens att kungens tsunamital kommer att kvala in.

Dagens kungafamilj sägs representera Sverige, ett land som enligt mig i första hand borde associeras med jämställdhet, utveckling och rättvisa. Att skicka en "Hans Kungliga Majestät" på representationsresor till såväl demokratiska som odemokratiska länder går emot den bild jag har av mitt hemland. Sverige för mig är landet där vi med självklarhet på längden och på tvären diskuterar alla möjliga kontroverser, alltifrån sexism på arbetsplatser till hur mycket en VD egentligen är värd att få i bonus. Hur vi uppnår ett rättvisare samhälle är en påfallande röd tråd i många debatter och diskussioner. Att ha vuxit upp med detta är nog vad som får mig att känna starkt för att Sverige inte borde representeras av någon som har ärvt sig till den position hon eller han innehar.

Men så en dag under min gymnasietid inser jag att alla 80-talisthjärnor inte tänker likadant. Vi ska träna på att debattera och beroende på vad man tycker i en fråga ska vi ställa oss antingen på höger eller vänster sida av klassrummet. Jag står ensam vid en av väggarna och tittar på mina klasskamrater som räknar upp traditioner, kultur, att kungahuset är bra på vad de gör, de är en bra image för Sverige, att i andra länder uppskattas det, det är kul att följa i tidningarna, att en president skulle kosta mer, att Madeleine är så jävla snygg, argumenten för monarkin är många. Mitt argument är ett men det räcker: detta är en principfråga.

Något förenklat: kungen är kung på grund av att några, någon gång i tiden fick människor att tro att det var ens "blod" som avgjorde ens värde i samhället. Det hela bygger alltså på något påhittat som sedan fick växa och gro och utvecklades till huvudsystemet, ett sätt att styra länder och folk. Detta tycker jag självklart är fantastiskt, organisationen av människor har lett till framsteg vi aldrig hade kunnat föreställa oss om vi levt för åttahundra år sedan. Att läsa om till exempel Elisabeth I, Louis XVI eller Karl X Gustaf är oerhört fascinerande!

År 2010 känns monarkin fel. Kungar, drottningar, prinsar och prinsessor... Allt är ett skådespel, mycket vackert stundtals men mest lite irriterande meningslöst. Vi ska vara stolta över både vår historia och vår nutid. Dagens monarki känner jag ingen stolthet över och tror att den skulle passa bättre som ett avslutat kapitel. Idag är det inte bara politiker som representerar Sverige i världen utan även artister, idrottsstjärnor, författare, näringslivstoppar och många fler. Det råder inte brist på inspirerande människor som jag tror ger en ärligare bild av landet Sverige.

Daniel och Victoria, om ni läser detta: jag önskar er allt väl! Ha ett riktigt nice bröllop! Ni andra som läser detta: jag önskar er allt väl! Ha en bra 19e juni!


Om författaren

Författare:
Linda Thilén

Om artikeln

Publicerad: 28 maj 2010 07:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: