sourze.se
Artikelbild

Schyman: "Jag kan inte få av mig genusglasögonen"

Hon är feminist och före detta vänsterpartist, hon har kallats "politisk vilde" och hon har dansat in i folkhemmets vardagsrum i underhållningsprogrammet Lets dance. Julia Wiberg har tillbringat en kväll i kulturens tecken med Gudrun Schyman.

Rak i ryggen kliver hon in i Orionteaterns entré. Hon leds in i köket där andra politiker sitter. Hon hälsar på samtliga och hugger in på den framdukade buffén. Det är tillväxtkongress och Gudrun Schyman är en av talarna. Hon bär en röd sammetskavaj och svarta kostymbyxor. Alla får en genomgång om kvällen. Gudrun antecknar och nickar, gäspar och harklar sig. De har fyra minuter på sig att tala.
- Fyra minuter är tight, hävdar någon.
- Äh, gå på inspiration, kontrar Gudrun och skrapar sin tallrik ren med hjälp av en brödbit.

Under sina fyra minuter, framför fullsatt publik, talar Gudrun om att vi lever i en tid då ekonomin baseras på att vi ska konsumera så mycket som möjligt, vilket gör tillvaron sårbar.
- Det går inte att öppna munnen utan att behöva öppna plånboken, säger hon ilsket. Och vad gör man om man ingen plånbok har?
Applåder. Hon ler, tackar för sig och går av scenen.

Hennes schema för kvällen är fullspäckat. På bara en halvtimme ska hon sitta på Boulevardteaterns improvisationsföreställning. Hon hämtar sin jacka och föreslår att vi ska ta en promenad. Med sig har hon sin sambo Jacques.
- Det här är min bra-man, säger hon.
Vi följer Katarina Bangata genom Södermalm. Gudrun hävdar att vi går fel väg. Jacques intalar henne att hon ska lita på honom. Hon är envis men låter sig tillslut övertalas av sin karl.

Tidigare i vår deltog Gudrun Schyman i teveprogrammet Let’s Dance. Hon kom på femte plats trots att hon inte har några tidigare erfarenheter av dans.
- Jag gick självklart in för att vinna, inte för att komma femma. Jag hade aldrig tackat ja om jag inte trott att jag haft en chans att vinna, säger hon bestämt.
Gudrun anser att hon hade kommit på en bättre placering om programmet endast handlat om dans, inte om popularitet. Hon syftar på snickaren Willy.
- Det är intressant vilket utrymme män har. Hade det varit en gammal, tjock och skallig kvinna som fjantat runt istället för att dansa hade hon aldrig blivit så populär. Andra politiker reagerade negativt på Gudruns deltagande i Let’s Dance. Hon brydde sig inte utan ville visa att feminister inte behöver vara arga torrbollar med hår under armarna.
- Jag tycker dessutom att det passade bra då det är valår och Feministiskt Initiativ inte har en krona att spendera på PR. Därför kändes det ypperligt att dansa in i folks vardagsrum eftersom det är ett brett familjeprogram där jag kunde nå ut till alla målgrupper.

Könsfördelningen hos de som röstar på Feministiskt Initiativ är jämn. Andelen män ökar inför varje valår. Gudrun berättar att det ofta är unga män som inte är så fästa i de gamla könsrollerna och äldre män som blivit uppfostrade av sina döttrar som röstar på Feministiskt Initiativ. Att Gudruns familj röstar på henne är självklart.
- De har varit med i den ideologiska resan och så fort man fått på sig genusglasögonen går de inte att få av. Vågar man se går det sedan inte att blunda.
Gudrun har börjat kämpa för ett jämställt Sverige på grund av sina egna erfarenheter.
- Jag har levt med min mamma och min dotter och vill att de ska ha samma förutsättningar som män, berättar hon.

Vi stannar framför Boulevardteatern och Jacques skrattar.
- Du ser, vi gick rätt väg, säger han.
Gudrun traskar fram mot Jacques och ger honom en blöt kyss på munnen. Hon går några steg, vänder sig om och ler stort.
- Där står han och är vacker, säger hon kärleksfullt.
Hon går in foajén och möts av en man som leder henne in till logen. Där sätter hon sig på en stol och väntar på att bli utkallad på scen.
- Jag gillar improvisationsteater, det här ska bli spännande, säger hon förväntansfullt.

Gudrun har börjat använda sig av Facebook och Twitter för att nå ut till ungdomarna inför valet detta år. Samt en ny funktion på Internet där hon ska sända live.
- De som lyckas bäst med att nå ungdomarna anser jag är Piratpartiet. De är duktiga lobbyister. Tyvärr lyfter de bara en fråga i dagsläget och talar inte om maktfrågor i samhället, säger Gudrun. Gudrun är för ett regeringsskifte men vill inte uttala sig om Mona Sahlin som eventuell statsminister.
- Jag kan inte ha synpunkter på andra partier. Det funkar inte så, säger hon kort.

Komikerna från föreställningen kommer in i logen och presenterar sig för Gudrun. Gudrun berättar att hon just varit på Orionteatern och att hon ska dit igen efter föreställningen.
- Jag har varit med i Let’s Dance så man blir lite lössläppt, skämtar Gudrun och menar på att hon tackar ja till många kulturella saker.
Hon går ut på scenen med näsan i vädret och ett stort leende på läpparna. Gudrun sätter sig i en fåtölj där hon ska berätta delar ur sitt liv som sedan ska framföras av komikerna.
- Mitt första samlag? frågar Gudrun. Äh, det var en kustjägare.


Om författaren

Författare:
Julia Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2010 10:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: