sourze.se

Magda och Letty

...

Jag hade följt med Nisse till Färjan i Herakleion som skulle ta honom tillbaka till Pireus och så småningom Sverige. Nisse och jag hade rest ihop i nästan tre veckor och till slut hamnat på Kretas sydkust. Helt nära "hippiestranden" Matala låg en liten by som hette Pitsidia och gick men från den byn genom ett slags ökenlandskap kom man fram till en helt obebyggd strand, rakt ut fanns bara Libyska havet. Stranden var inte helt tom utan där fanns här och var klungor av ryggsäcksfolk, mest tyskar och nästan uteslutande textillösa. Där hade jag och Nisse hållit till den senaste veckan. Uppe i Pitsidia hade vi hyrt ett rum och där fanns en handfull restauranger där olika ryggsäcksresande träffades och åt och drack.

Nisse skulle tillbaka till sitt jobb på tryckeriet, själv hade jag jobbat som en iller hela vintern och sommaren och sparat ihop så jag skulle kunna vara ute i tre månader minst, förmodligen mycket längre om jag hittade något jobb under tiden. Jag hade definitivt inte bråttom tillbaka till snön i Åre.

Färjan gick på morgonen så när jag hade lämnat Nisse i hamnen fortsatte jag till busstationen för att resa tillbaka till Pitsidia, jag hade tänkt bli där ytterligare någon vecka för att sedan åka längre söderut, först Cypern, sedan Israel eller Libanon. Innan bussen tillbaka till tvärs över ön skulle gå satte jag mig vid ett café för en morgonfika. Där satt vid ett bord intill två tjejer. Den ena av dem var mörk, lite stadig i kroppen och med massor av fräknar, den andra var mindre, hade ljust hår som var klippt i en kort spretig frisyr och mycket blå ögon.

Den ljusa flickan kom fram till mig och frågade på engelska om jag varit länge på Kreta och kunde tipsa om något bra ställe. De var två arbetskamrater från ett sjukhus i Amsterdam som flugit ned en vecka på flygstol. Hon med det ljusa håret hette Letty medan hennes kompis hette Magda.

Jag berättade för dem om stranden nedanför byn Pitsidia och de frågade om de fick göra sällskap med mig dit. De hade för avsikt att sova på stranden om det var möjligt. Jag svarade dem att det fanns de som gjorde det även om det blev en smula primitivt.

Nakenhet är egentligen bara sexuellt upphetsande i vissa kontexter, om alla på en strand är nakna faller den sexuella laddningen. Vi låg på stranden och spelade backgammon, Magda hade en Zorn-kullas kropp, formfulländad och kvinnlig, Letty var smalare. Jag brukade jogga några kilometer längs stranden, den var nästan helt öde. Då jag vänt och kom åter skrattade de båda och hävdade att en springande naken man var en mycket humoristisk uppenbarelse, de avsåg då närmast klockspelets rörelser. "Det finns för all del det som rör sig på en springande kvinna också" sade Letty. "Kanske inte så mycket på mig, men mer på Magda. Kan du inte jogga längs stranden får vi se", sade Letty till Magda. Magda surade.

Den sista kvällen blev Magda sjuk, det var något med magen. Därför flyttade Magda upp till mig i mitt rum där det dels var svalare och där det fanns en toalett i närheten. Förmodligen så var inte Magdas magsjuka speciellt allvarlig eftersom hon piggnade till. Den natten låg vi med varandra, trots att det var Magda som tog initiativet var hon ändå ganska passiv och nästan lite frånvarande.

När Letty kom upp på morgonen var hon rätt sur, på något sett förstod hon på en gång att jag legat med Magda. Varför hon skulle sura över det förstod jag däremot inte. Letty var ändå inte mer sur än att vi gjorde sällskap till Herakleion, de skulle till flygplatsen, jag skulle till hamnen. Vi bytte adressuppgifter och så, Letty kysste mig på kinden och hade blivit på lite bättre humör. Magda gav mig en kram men såg bort då jag sökte hennes blick.

Jag tog färjan till Cypern och bestämde mig där efter ett par dagar att fortsätta till Israel. Jag for runt ett tag men hamnade sedan i Eilat, jag tog dykcert och fortsatte sedan som volontär på dykfirman Aqua-Sport en bit utanför Eilat. Mitt jobb var att ha hand om en kiosk och langa öl och smörgåsar till törstiga och hungriga dykare. När det fanns plats över fick jag hänga med på olika dyk, det var betalningen för mitt arbete samt det jag orkade äta i kiosken. Jag stannade längre än planerat i Israel. Mitt jobb i kiosken gjorde att jag fick många kontakter. Piet, en holländare hade kommit ned för att ta dykcert sade: "Ungefär lika dyrt som i Holland men häftigare omgivningar."

Piet behövde sitt dykcert för ett jobb han och en kompis tagit på sig. Kanalrensning, rensa dyiga holländska kanaler från cyklar och allsjöns bråte. Ingen speciellt kul dykning direkt med det betalades bra.

Jag hade en rätt intensiv historia med en israelisk sergeant, när den historien kraschlandade så hade jag fått nog av Israel. Jag hittade ett billigt direktflyg till Rom. När jag skulle checka in så gruffade säkerhetspersonalen på mig för att jag överskridit mitt turistvisa, men de ansåg trots allt att då de ändå skulle bli tvungna att kasta ut mig i vilket fall var det enklare att jag for själv.

I Rom ringde jag upp Piet och frågade om jag kunde få jobba med dem och rensa kanaler en tid. Piet förklarade att visst, jobbet är ett skitjobb, ingen sikt, kallt och stökigt, men vi har bruk för en gubbe till. Han kunde endast betala svart på grund av att jag saknade arbetstillstånd. Men Piet skrattade och sade att ingen bryr sig, de är glada bara någon är villig att ge sig ner i geggan. Piet sade att jag kunde få bo hos honom men han bodde utanför Amsterdam så därför ringde jag Magda och frågade om hon visste någon jag kunde bo hos, efter en stund sade Magda att jag kunde få bo hos henne.

Jag flyttade in kos Magda och fick lov att ta hennes soffa. Första kvällen gick vi ute tillsammans och träffade flera av Magdas kompisar, Letty var inte med. Magda var något av en paradox. Hon var dels katolik och gick i mässan, inte varje vecka, men rätt ofta. Hon berättade om sina föräldrar och sade att de var väldigt konservativa. Hon ville inte berätta för dem att hon hade en kille inneboende. Å andra sidan rökte Magda på rätt hårt och rätt ofta. Vi var ute en hel del tillsammans ofta på ett ställe som kallades "Milkweg" och ibland på "Paradiso". Själv provade jag några gånger då hon ville bjuda på en joint men detta resulterade i endast rethosta för min del, så jag höll mig till den goda holländska ölen.

Flera gånger efter vi varit ute och Magda var pårökt låg vi med varandra. Det var fint sex med denna Zorn-gudinna, vi kunde hålla på i timmar, men ändå var hon frånvarande på något vis. Mellan våra nätter tillsammans i hennes säng sov jag ensam på soffan.

Jag var tvungen att ta det ganska lugnt med öldrickandet på kvällarna, Piet sade att han för sin del inte kollade någon nykterhet men att jag av ren självbevarelsedrift måste se till att vara i bra form då vi jobbade. Magda jobbade på inne på sjukhuset, trots att hon rökte på nästan varje kväll. Jag frågade efter om hur det var med Letty men hon svarade endast undvikande.

En kväll stötte jag på Letty, jag var själv för Magda jobbade kvällsskift. Först såg inte Letty mig men sedan hejade hon på mig och hejdade sig. Jag frågade henne om vi inte kunde ta en öl tillsammans. Letty så ut att fundera men sade sedan ja, hon sade att det kanske var bäst att hon berättade något för mig.

"Jag var tillsammans med Magda då vi träffades" sade Letty. "Jag är lesbisk, jag står för det hemma och på jobbet, Magda är också lesbisk men har inte kunnat berätta det för sina föräldrar, hon är så rädd för att göra dem besvikna. Hon har heller inte riktigt kommit överens med sin Gud om sin läggning. Magda har försökt vara straight, hon har legat med killar, bland annat med dig för att förmå sig själv att bli straight men det har inte fungerat. Jag vet att hon tycker rätt bra om dig, men hon älskar dig inte. Älskar du henne?" Jag blev tvungen att tänka efter.
"Nej sade jag, jag lämnade en kvinna jag älskade innan jag kom hit, Magda är mer som en kompis." "Magda älskar dig inte, däremot så är du hennes heterosexuella alibi, men det fungerar inte. Magda mår allt sämre, hon verkar hata sig själv. Jag tycker att du skall flytta från Magda, du krånglar till en redan tillkrånglad situation."
Jag blev tvungen att replikera frågan:
"Men du då? Älskar du Magda?"
Hon var tyst och svarade sedan att så var det. Då sade jag att hon inte direkt var opartisk då hon ville att jag skulle flytta. Letty såg på mig:
"Visst vill jag ha henne för mig själv, men ännu mer skulle jag vilja att hon inte mådde så illa. Tiden utomlands tillsammans med henne var underbar, hon liksom släppte kraven hemifrån och gav sig hän, då var hon lycklig. Sedan verkade det som om hon inte riktigt vågade tro på lyckan, därför gick hon upp till dig den sista kvällen. Jag hade kunnat skära halsen av dig då."

Bitarna började falla på plats, jag sade till Letty att jag nog ändå fått nog av att simma omkring i dyiga holländska kanaler.
"Jag hoppas att Magda lyckas få ro med sin Gud och sina föräldrar sade jag, Hjälper du henne med det?"
"Om hon vill och om jag får."
Det var helt odramatiskt att flytta ut från Magda, jag sade inget om Letty utan sade bara att jag fått nog av kanaler och längtade till snön. Vi kramades en lång stund sedan gick jag.

Två år senare träffade jag Letty i Amsterdam. Jag hade även provat ringa Magda med inte fått något svar. Letty så lite äldre ut då jag mötte henne. "Magda finns inte mer", sade hon.

Magda hade tagit livet av sig, någonstans gick hon in i en psykos och kom aldrig ur den. Letty berättade att de inte riktigt fick kontakt på nytt, Magdas haschbruk hade blivit allt större. Någonstans tog hon genvägen från sina plågor och gick vidare. Jag frågade inte Letty hur Magda tagit sitt liv, ville inte veta, ville inte tänka tanken på min vackra Zorn-kulla som död. Letty såg tårarna i mina ögon. Hon gav mig en kram, såg mig i ögonen och sade: "Glöm henne aldrig!"

Sedan gick hon.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 24 maj 2010 10:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: