sourze.se
Artikelbild

Näktergalningarna

"I början på maj brukar man tydligt höra att näktergalen kommit. Den sjunger på nätterna, högt så man hör den trots fönstren är stängda, natten igenom."

"Från alla länder i hela världen kom resande till kejsarens stad och de beundrade både den och slottet och parken, men när de fick höra näktergalen sade de allesammans: Det var i alla fall det bästa." H. C. Andersen


När näktergalen tagit snåret vid bäcken i besittning är våren helt etablerad. I och med att den anländer till sina häckningsområden börjar den sjunga. Jag bor mot en liten bäck, den bäcken kantas av buskar och snår. I början på maj brukar man tydligt höra att näktergalen kommit. Den sjunger på nätterna, högt så man hör den trots fönstren är stängda, natten igenom. Den lilla oansenliga fågeln som är svår att få syn på där den döljer sig i snåren har i stället den vackraste sången.

Skulle vi kunna översätta näktergalens sång från näktergaliska så skulle vi bli varse att det näktergalen sjunger till andra näktergalar är: "Kom hit skall du få på näbben" och "Kom hit skall vi göra ägg". Det första till andra näktergalshannar och det senare till näktergalshonor. Det är bara hannen som sjunger nämligen.

Fram till midsommar tystnar näktergalen nästan helt och dess sång blir sällsynt, därför är perioden från maj till midsommar då nättera fylls av näktergalens sång också vårens sång; den vår som, alltför snabbt, mognar in i sommar.


Hör näktergalen sjunga


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2010 10:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: