sourze.se
Artikelbild

Alliansens sju steg för att bryta invandrares utanförskap

"Alliansen är fast besluten att göra allt för att bryta utanförskapet i områden som präglas av det. Därför satsar regeringen på åtgärder för att fler personer med invandrarbakgrund ska få ett jobb."

En väl fungerande integration är av avgörande betydelse för att minska utanförskap hos människor med invandrarbakgrund. Vi kristdemokrater vill bejaka mångfalden och bygga ett samhälle där alla behövs, där alla har en uppgift och alla har samma rättigheter och skyldigheter. För en ökad delaktighet i samhället krävs dels att människor har makt över sin vardag, dels att människor har möjlighet att påverka samhället omkring sig. Människors vilja och förmåga till egenförsörjning skall tas till vara bland annat genom att skapa goda förutsättningar för arbete och företagande. Det är en förutsättning för att motverka utanförskap och segregation.

Forskning visar på att det i snitt tar sju år för en person med invandrarbakgrund att ta sig in på arbetsmarknaden i Sverige. Det är naturligtvis inte acceptabelt. Alliansen är fast besluten att göra allt för att bryta utanförskapet i områden som präglas av det. Därför satsar regeringen på åtgärder för att fler personer med invandrarbakgrund ska få ett jobb. Regeringen har framförallt inriktat sig på sju strategiska områden.

För att snabba upp insatserna under inledningsfasen är instegsjobben, SFI-bonusen och ökade satsningar på validering av kunskap och kompetens viktiga. När det gäller instegsjobben som infördes 2007, som ger kraftiga subventioner till arbetsgivare som anställer nyanlända, har detta redan gett jobb och arbetslivserfarenhet åt ett antal tusen personer.

Språket är en avgörande faktor för integration oavsett vilket land en person flyttar till. Möjligheten att kommunicera utgör grunden för att knyta sociala kontakter men också för att klara av arbetslivet på ett bra sätt. Därför är en bra svenskundervisning A och O för en lyckad integrationspolitik. SFI-utbildningen är eftersatt och Socialdemokraterna gjorde under sina regeringsår inte tillräckligt för att lyfta utbildningens kvalitet. Därför är regeringens satsningar på SFI välkomna och helt nödvändiga. I satsningen ingår att utvärdera SFI-utbildningen, att genomföra ett kompetenslyft för SFI-lärare och att införa en SFI-bonus för nyanlända som klarar sina studier inom avsatt tid.

Resurser avsätts också för validering av förvärvad yrkeskompetens och en särskild satsning görs för personer med utländsk yrkeserfarenhet och utbildning inom hälso- och sjukvården. Med tanke på de berättelser man ofta får höra om personer med både akademisk kompetens och yrkeskunnande som kommer hit till vårt land, men som inte alls får tillgodoräkna sig denna erfarenhet välkomnar jag denna satsning särskilt mycket. Validering är ett billigt sätt att förbättra matchningen och ge de berörda möjlighet att få ett snabbare inträde på arbetsmarknaden.

För att förbättra matchningen på arbetsmarknaden för nyanlända satsar regeringen på att försöka stimulera dem att flytta till orter där jobben finns. Men det är viktigt att det inte blir ett tvång.

Vi vet också att en stor del av den diskriminering invandrare utsätts för inte har vare sig med brist på språk- och yrkeskunskaper att göra utan beror på fördomar. Detta måste vi arbeta vidare med. Vi ska ha en bra diskrimineringslagstiftning som är tydlig i sin utformning och som kan döma personer, både juridiska och fysiska, som diskriminerar. Och regeringens diskrimineringsersättning är också ett bra sätt att motverka att man diskriminerar. Det ska kosta att diskriminera.

Den ideella sektorns potential att bidra till en bättre integration är en outnyttjad kraft och något som den förra socialdemokratiska regeringen sällan ägnade särskilt stor kraft åt. De kan bidra med kontakter och nätverk till arbete men också vara en länk in i samhället på bred front.

Personer med invandrarbakgrund kommer ofta från länder och kulturer med helt annan fokus på egenföretagande än vad Sverige har. Detta ger enorma möjligheter att öka företagandet i Sverige som är bland de sämsta i hela EU. Inte minst invandrade kvinnor är bättre på att driva eget än svenskfödda. Dock har många invandrare problem att få tillgång till riskvilligt kapital vilket gör att många företagsidéer och drömmar spolieras. Därför är regeringens satsning på förbättrade mikrolån och nystartskontor i områden med stort utanförskap, utöver de generella förbättringar som görs inom företagarområdet, mycket bra satsningar.

Den första tiden i Sverige är som mest avgörande för hur integrationen kommer att fungera. Det får inte ta i snitt sju år att få ett jobb när man kommer till vårt land. Därför har vi nu vid sidan av de andra åtgärderna nu i riksdagen beslutat om ett nytt system där Arbetsförmedlingen tar över ansvaret för att snabba på processen med etableringen på arbetsmarknaden. Med stöd av etableringslotsar kommer personer, som nyligen kommit till Sverige, snabbt få hjälp in i samhället. Systemet träder i kraft i december i år.

Sverige står inför stora demografiska utmaningar. Generationsväxlingen kräver nytänkande för att få fler i arbete när många går i pension. Vi måste se till att arbetsmarknaden fungerar på ett effektivt sätt och att alla som vill och kan arbeta får en möjlighet till det. Att bryta utanförskap tjänar alla på, både den enskilde men även samhället i stort.


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2010 09:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: