sourze.se

Du är inte skeptiker

Du är inte skeptiker för att du hävdar att du är det, sätter dig på tvären och påstår att du vet hur det "egentligen" ligger till.

Orden "skepsis" och "skeptiker" fel- och missbrukas flitigt, speciellt på Sourze. Tvivlare, förnekare och troende kallar sig själva "skeptiker", trots att de inte har någon som helst koppling till begreppet. 9/11-rörelsen, anti-vaccin, GMO-hatare, strålningsnojiga... alla dessa påstår att de är "skeptiska" mot vad de nu än bestämt sig för att tycka illa om, och alla har de fel.

Du är inte skeptiker för att du säger "Ingen kan övertyga mig om att jag har fel". Du är tjurskallig som en barnunge.

Skeptikern är den som säger "Övertyga mig... jag lyssnar".

Du är inte skeptiker för att du säger "Jag vet hur det egentligen ligger till!"

Skeptikern är den som törs säga "Jag vet faktiskt inte, så jag har ingen åsikt".

Du är inte skeptiker för att du per automatik tror på motsatsen till det auktoriteter säger. Du är en robot som väljer åsikt utan att tänka.

Skeptikern är den som inte räds att säga "Ok, auktoriteten hade rätt, och jag hade fel".

Du är inte skeptiker bara för att du ställer ledande frågor som är förtäckta påståenden. Du är en feg domedagsprofet som inte har mod nog att stå för din övertygelse, utan istället skriver på ditt plakat "Is the end nigh?"

Skeptikern är den som ställer en fråga för att han är ärligt nyfiken på svaret, oavsett vad det är.

Du är inte skeptiker för att du slänger dig med begrepp som "Big Pharma", "Big Oil", eller "New World Order" och förutsätter att alla som du sätter denna stämpel i pannan på är onda. Du är någon som har en simplistisk bild av verkligheten som är så till dumhetens rand förenklad och karikatyrartad att den knappt ens passar i en Bamse-tidning utan får relegeras till kioskthrillers som köpes för 49:90 på Pocketshop, eller kassa B-filmer med Steven Segal.

Skeptikern är den som vet att företag, organisationer och regeringar består av människor... människor med svagheter som girighet, slarvighet och övermod, samt deras styrkor, som ärlighet, heder, ödmjukhet och en önskan att få göra rätt.

Du är inte skeptiker för att du med hänvisning till "försiktighetsprincipen" antyder att varje landvinning inom teknik, vetenskap och medicin förmodligen kommer att döda oss alla. Du är en paranoid teknofob som är rädd för att gå in i framtiden och finna att den idylliska gårdagen egentligen var ett enda stort helvete.

Skeptikern är den som väger fördelar mot nackdelar, och försöker hitta botemedel mot de senare... botemedel som inte bara är förbud och bakåtskridande.

Du är inte skeptiker för att du hänvisar till en och samma "studie" tvåhundrafemtioelva gånger. Du är en blint övertygad fanatiker som plockar russinen ur kakan genom att okritiskt upphöja till Sanning™ allt som säger det du vill höra. Har du hört om Cherry Picking?

Skeptikern är den som läser alla studier med samma kritiska öga, oavsett om de säger för eller emot.

Du är inte skeptiker, bara för att du påstår att du "vet tillräckligt".

Skeptikern är den som genom vara ödmjuk inför det faktum att han inte vet allt än alltid fortsätter att söka kunskap.

Du är inte skeptiker bara för att du säger att du är det...


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 16 maj 2010 02:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: