sourze.se

Om jag hade fått intervjua Mona Sahlin

Det är svårt att få en intervju med Mona Sahlin. Men hade jag fått det hade det nog låtit så här.

Det är svårt att få en intervju med Mona Sahlin. Men hade jag fått en hade det nog låtit så här.

Nå, Mona Sahlin, om fyra månader är det val. Hur tror du att det går då?
– Jag räknar med att de rödgröna vinner och att vi får bilda regering. Och jag hoppas att KD åker ur riksdagen och att SD inte kommer in.

Men har inte SD stora möjligheter att få över 4 och därmed komma in i riksdagen?
– Om SD inte hamnar i fokus i de kommande debatterna så minskar deras möjligheter till att komma in. Därför är det viktigt att från och med nu behandla Sverigedemokraterna som luft.

Du pratade en gång om att du skulle passa till statsminister. Varför vill du bli det?
– I Sverige har vi sen 1876 haft 33 olika statsministrar och alla har de varit män. Om jag nu blir statsminister så kommer det att betyda oerhört mycket. Främst för alla kvinnor. Men med tanke på hur Göran Persson uppträdde så tror jag att också många män skulle uppskatta en kvinnlig regeringschef.

Men har du inte varit lite väl omstridd?
– Visserligen finns det folk som kör en del kampanjer om Toblerone och Mosa Mona och att jag skulle vara ytlig. Men jag är rätt tuff av mig och är inte rädd för att strida både när det gäller inrikes- och utrikespolitik.

De borgerliga säger att de kör med arbetslinjen medan de rödgröna kör med bidragslinjen. Stämmer det?
– Vi sossar har alltid kämpat för att alla ska få arbete. Problemet nu är att i det här överflödssamhället fattas det en miljon jobb. Det finns inga företag som vill anställa folk som inte behövs. Så här hjälper inga jobbcoacher. Därför är det viktigt att alla kan få stöd när det krisar, antingen det gäller jobb eller hälsan.

Valrörelsen kommer väl att bli ganska jobbig?
– Ja, jag är mycket orolig. Vad som helst kan inträffa. Pressen gör allt för att skapa skandaler. I förra valrörelsen var Aftonbladet värst på att förfölja regeringen. Så jag fruktar det värsta även den här gången.

Men tänk om valet blir ett fiasko för de rödgröna?
– Då kommer många, kanske nästan halva Sverige, att bli mycket besvikna och bedrövade. Och det kommer att dröja länge innan vi återhämtar oss.

Men vore det värsta med om Alliansen vinner valet?
– Vi eftersträvar inte i första hand makten. I stället är vi mycket oroliga över den utveckling som är på väg i samhället. Vi vill att alla ska bli delaktiga i samhällets utveckling. Vi vill inte ha ett samhälle där allt fler känner sig stressade, jagade och ifrågasatta.

Och vad ska du göra nu fram till valet?
– Lägga i en ännu högre växel.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2010 13:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: