sourze.se

2010 års valrörelse den grövsta på länge?

"Medan Tomas Östros talat om politisk oetik, har tyngre krafter som statsvetare Tommy Möller antytt att den kommande valrörelsen kan bli den grövsta på länge. Men menar han verkligen allvar med sitt uttalande?"

Under den gångna veckan sägs alliansregeringens valstrategi avslöjats, i och med bostadsminister Mats Odells liknelser av de rödgrönas skuggbudget som "tobleronepolitik".

Ja, valet av liknelse är ingen tillfällighet inser vem som helst av oss som hängt med i politiken de senaste 15 åren. Flera socialdemokrater, bland annat den ifall olyckan är framme i slutet av september presumtive finansministern Tomas Östros har täckt upp partiledare Mona Sahlin. Eftersom att attacken anses vara alliansens strategi att knäcka oppositionsledaren, har denna framstått som en martyr de senaste dagarna. Medan Tomas Östros talat om politisk oetik, har tyngre krafter som statsvetare Tommy Möller antytt att den kommande valrörelsen kan bli den grövsta på länge.

Här uppstår tveksamheter från en passionerad, intresserad politisk betraktare. Menar verkligen Tommy Möller allvar med sitt uttalande? I så fall riskerar han sin trovärdighet, eller så bluffar han medvetet till Mona Sahlin och socialdemokraternas fördel. Tommy Möller kan nämligen inte har undgått följande politiska attacker genom åren:

• 1994 gjorde socialdemokratiska ungdomsförbundet en satirbild av KD-ledaren Alf Svensson med fru, där denna kysste henne i sovrummet, till följande text: "Sedan vi skaffade pigan och drängen, fick vi mer tid i sängen". Utgångspunkten var då den heta pigdebatten.
• 1997 kallade Moderaternas då ekonomiske talesman i riksdagen; Bo Lundgren, tillsammans med FP:s representant Bo Kjörnsberg socialdemokraternas vårbudget för "sol- och vårbudget".
• Under valrörelsen 1998 gjorde Moderaterna en satirisk kopia av S valaffisch om jobb med följande förfråga: "Är det vettigt att inte fler jobb har skapats?" LO hade samtidigt en valaffisch med en medelålders person på bild tillhörande LO-kollektivet, som hyllats för att de hjälpt Sverige ur krisen något som i själva verket var den tidigare borgerliga regeringens förtjänst, det enda vederbörande person begärde var "att Carl Bildt och moderaterna inte kommer till makten igen.
• Under valrörelsen 2006 avslöjas en socialdemokratisk partiarbetare vid namn Mats Lindström, för att ha genomfört en förtalskampanj emot moderata paret Reinfeldt, tack och lov avskedas denne man med dunder och brak. Senare avslöjas Folkpartiet för att ha tagit sig in på Socialdemokraternas hemliga nätverk och tillskansat sig förhandsinformation om deras valkampanj och en KDU-kvinna har spionerat hos sossarna under falskt namn.


Med dessa incidenter i minnet är Mats Odells påhopp på Mona ganska så milt, även om liknelses perspektiv borde ha preskriberats för länge sedan – även inom borgerliga kretsar.

Hur är det då med Mona Sahlin, har hon hämtat sig efter attacken? Tja, hon angrep oppositionen ordentligt under första maj-talet i huvudstaden och kategoriserade samtliga allianspartierna som "högerpartier" samt tillade att "ett femte högerparti" lurar i vassen. Det politiska klimatet har mycket riktigt blivit råare under valrörelserna, men det är ALDRIG mer synd om den ena politikern än den andra, de är alla lika goda kålsupare i demokratins namn. Tiden är förbi då politiker var lika respektfulla och sofistikerade som den gamle landsfadern Tage Erlander, han som väntade med personkritiken mot motståndarna till memoarböckerna.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 05 maj 2010 10:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: