sourze.se
Artikelbild

Okultiverad huliganpunk av Litauens Inculto

"Vår musik är, på ett våldsamt sätt, en hänsynslös blandning av olika musikstilar. Gruppens namn beskriver vad vi gör och vilka vi är!" Det säger gruppens skapare Jurgis Didziulis i en intervju med Billy Butt.

I SVT:s program Inför Eurovision Song Contest kan vi se och höra bidragen som kommer tävla mot svenska Anna Bergendahl i Oslo om några veckor. En jury med schlagerkändisar under ledning av Melodifestivalens general Christer Björkman ger ris eller ros till konkurrenterna i den delfinal där vårt svenska bidrag ska kvala. Ett av de länderna är vårt grannland i öster, Litauen, med bidraget "Eastern European Funk". Gruppen heter Inculto, vilket är spanska och betyder "okultiverad huliganpunk". Det säger gruppens skapare Jurgis Didziulis, som är hälften litauer, hälften colombian. När jag frågar vad det betyder säger han: "Vår musik är, på ett våldsamt sätt, en hänsynslös blandning av olika musikstilar. Gruppens namn beskriver vad vi gör och vilka vi är!"

Varför just våldsamt? Är ni bråkstakar eller vill ni bara uppfattas så på scenen?
"Vi har i och för sig skärpt oss under de senaste två åren. Innan dess var vi verkligen stygga. Jag betraktar mig själv som en rehabiliterad hedonist. I dag försöker vi få samma resultat från vår musik, utan att hamna på sjukhus eller rehabiliteringsklink."

Jurgis Didziulis saknar inte självsäkerhet och kaxighet när han beskriver hur gruppen Incultos medlemmar är fullt medvetna om varför de gör som de gör. När jag ber honom förklara detta drar han igång ett helt geopolitisk anförande om hur framstående kulturer ofta kör över mindre kulturer. "Vi lever i en värld fylld av globalkulturella orgier. Det är verkligen en riktig röra", menar Didziulis. Han beskriver Incultos blandning av musikstilar som en del av lösningen till det kulturdilemma som världens musik befinner sig i. Genom att blanda de olika musikstilarna kan man kanske få någon slags jämlikhet mellan olika musikkulturer, menar han. Som ett exempel på hur musikkulturen styr ungdomar och deras köpvanor menar Jurgis Didziulis att MTV skapar ett
homogent samhälle av ungdomar med ett förutsägbart köpmönster.

Men går man inte miste om kryddorna i olika musikkulturer om man bara slänger alltihopa in i en stor gryta och gör potpurri av dem?
"Vi försöker bara få folk att vara stolta över deras egna kulturarv och vi vill visa alla att alla musikstilar kan tävla med varandra på jämställda villkor och bli kompatibla med moderna smaker och stilar."

Under alla år som jag har jobbat i Litauen har jag haft svårt för att få litauer inom musikbranschen att erkänna det som för mig varit synnerligen uppenbart, nämligen att deras inställning till populärmusik fortfarande, drygt två decennier efter järnridåns fall, är påverkad av resterna av den sovjetiska musikkulturen. Incultos Jurgis Didziulis är den första litauer som, inför mig åtminstone, vågat erkänna att det är så. "Vi i Litauen befinner oss i ett slags tonårstid just nu", säger han. Då vet jag inte riktigt om han menar att det är politiken eller populärmusiken som ännu inte utvecklats till fullo, men han hävdar att det är allt detta som eurovisionsbidraget "Eastern European Funk" handlar om.

Du är den första litauer som jag hört säga att Litauen är i tonåren. Kan du utveckla det?
"Vi drabbades av kulturförintelse under bolsjeviktiden och nu har vi svängt alldeles för snabbt mot väst eftersom vi blev så imponerade av västkulturen som verkade vara så cool."

Men Didziulis upprepar att det inte råder något tvivel om att ränderna efter den gamla sovjetkulturen ligger djupt och kommer att utrotas bara med tiden. "Så idag är vi som tonåringar som inte riktigt vet vad vi ska göra!", suckar han. Didziulis förklarar också att en anledning till att han vågar sticka ut hakan och säga allt detta kan bero på att, trots att han är litauer, är han född i Colombia och uppvuxen i USA. Detta ger honom en utomståendes perspektiv, samtidigt som han förstår det litauiska perspektivet.

Om Litauens bidrag säger Jurgis Didziulis vidare, att det var han som skrev låten. När jag påpekar att det är en lite galen låt vars ironi påminner om Litauens humoristiska bidrag i 2006 års Eurovision. Den låten hette "We are the Winners" och framförde av LT United som gav Litauen en sjätte plats i finalen – den bästa någonsin, svarar han att Inculto har gjort sådana här låtar långt före LT United fanns.

Tror du att Litauen kan vinna Eurovision med din låt?
"Ja det tror jag. Det är därför jag skrev den!" svarar Jurgis Didziulis samtidigt som han medger att svensk musikproduktion är en av dem skickligaste i Europa, men han tycker att Sverige använder samma recept varje år och att det kanske är dags att ändra ingredienserna.

Till sist, vad skulle en litauisk seger betyda?
"Det skulle definitivt förstöra vårt ego och det skulle vara uppmuntrande för våra östeuropeiska grannländer"

Vad som händer när denna "okultiverade huliganpunk" framförs i Oslo återstår att se. Vi kan bara vara tacksamma för att det handlar om musik och inte om basket, för i så fall skulle Litauen, där basket är som en religion, knäcka oss, Azerbadjan och Norge och alla de övriga länderna. Var så säker på det!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2010 10:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: