sourze.se

Ungersk högerextremism

"När jag läser om förhållandena i forna Östblocket tänker jag på att det var tur att det blev vänsterdiktaturer där och inte högerdiktaturer som under mellankrigstiden."

Jag har tidigare skrivit en artikel om Ungerns högerextrema parti Jobbik i artikeln "Jobbiks högerextrema historia". Samma ämne avhandlas i Per T. Ohlssons söndagsartikel den 25 april 2010 med rubriken "Tillbaka på gatorna" Ingrid Hedström behandlar också detta problem i DN den 27 april 2010 med rubriken "Ungerns nya ledning släppte anden ur flaskan".

När jag läser om förhållandena i forna Östblocket tänker jag på att det var tur att det blev vänsterdiktaturer där och inte högerdiktaturer som under mellankrigstiden. Balkan var före andra världskriget Europas oroliga hörn och blev det ännu en gång efter kommunismens fall 1989. Kommunisterna var i stort sett förnuftigt tänkande människor som ordnade med full sysselsättning åt alla där även romer fick arbete. Jämför med dagens nationalistiska och fascistiska övertoner i dessa länder. Det kommer nog att visa sig att de kommunistiska länderna kommer att klara sig bättre än de forna högerdiktaturerna i Sydeuropa Grekland, Spanien och Portugal.

Hedström skriver:

"Kommer anden att kunna stoppas tillbaka i flaskan? Den enda opposition som har någon chans att höras i Ungern den närmaste tiden är oppositionen från höger, oppositionen från Jobbik. Och den kommer att höras. Jobbiks ledare Gabor Vona lovade valkvällen att använda alla redskap i parlamentet och alla demokratiska redskap utanför parlamentet för att kritisera Fidesz regeringspartiet nya allmakt och ställa regeringen till svars för löftesbrott."


Fidesz började som en liberal ungdomsrörelse men drev i valrörelsen en populistisk kampanj som fiskade i storungerska nationalistiska krafternas mest grumliga vatten. Den 4 juni 2010 firas 90-årsdagen av Trianonfördraget, dagen då Ungern styckades efter första världskriget.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 30 apr 2010 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: