sourze.se

Lögnen varar längst

Det är deklarationstider och dags för den årligen återkommande statliga kontrollen av våra inkomster. Men är du en dömd förbrytare litar samhället blint på att du säger sanningen om dina inkomster för att få betala tillräckligt mycket böter.

Förutom en straffavgift på 40 procent av det undanhållna beloppet riskerar den som ljugit om sin inkomst även att bli dömd för skattebrott. Här finns ingen nåd att hämta och både Skatteverket och våra domstolar tillämpar här millimeterrättvisa utan hänsyn till några förmildrande omständigheter. Eftersom uppgifterna i deklarationen är lämnade på heder och samvete är vägen öppen för staten att använda vilka medel och straff som helst för att sätta åt den som vågat uppge felaktiga inkomster i sin deklaration.

Annat är det för de dömda brottslingar som av våra domstolar dömts till dagsböter, vilket framkommit genom en granskning Sveriges radios program Kaliber. Här är det fritt fram att ljuga om sina inkomster och ifall man skulle bli upptäckt, vilket dock är tekniskt omöjligt eftersom ingen inom rättsväsendet bemödar sig att kontrollera uppgifterna, är det bara att rycka på axlarna och låtsas som om det regnar. De dagsböter som har sin grund i inkomstuppgifterna som de kriminella ljugit om påverkas inte ens då de riktiga uppgifterna kommit fram eftersom de domar som de införts i vunnit laga kraft och inte kan överklagas.

Summa summarum. Är du en dömd förbrytare litar samhället blint på att du säger sanningen om dina inkomster för att få betala böter som står i rimlig proportion till vad du tjänar. Att kontrollera förbrytares uppgifter i detta sammanhang har det hittills inte funnits några rutiner kring eller vilja till. Att straffa dessa lögnaktiga förbrytare har också visat sig otänkbart för det svenska rättssamhället. Denna blinda tilltro till människans ärlighet gäller givetvis inte den vanliga medborgaren och vi får fortsatt svettas över deklarationsblanketten för att inte skriva fel och drabbas av Skatteverkets järnnäve. Visst är Sverige underbart och visst är det häftigt att betala skatt!?


Om författaren

Författare:
Tomasz Striner

Om artikeln

Publicerad: 28 apr 2010 10:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: