sourze.se
Artikelbild

Unga i Göteborg får bättre sommarlov

Varje sommar får tusentals unga sin första erfarenhet av arbetslivet i och med sommarjobb. De träffar människor i andra åldrar och de lär sig hur man passar tider och hur man umgås på en arbetsplats. Det är viktiga lärdomar för ett framtida yrkesliv.

Ett av mina första sommarjobb var att klippa gräs och rensa rabatter för Göteborgs fritidsförvaltning när jag var 17 år. Vi lärde oss snabbt vad som behövde göras och blev efter hand riktigt duktiga och kunde med egna ögon se hur fint det faktiskt blev. Jag fick dessutom vikariera på Järnbrotts ålderdomshem med att sköta gräsmattor och rabatter ett par veckor. De gamla lärde sig snabbt vilka dagar jag kom på besök. När det var dags för vattning satt de på rad och fick doppa fötterna i den svala bevattningsstrålen, till allmänt skratt och förtjusning! Inte helt enligt ledningens direktiv, men ack så uppskattat. På det hela taget var det en arbetsam men givande sommar i Göteborgs rabatter.

Arbetslösheten har i den internationella ekonomiska krisens spår ökat i Sverige. Många företag har ännu inte återhämtat sig och därför kan det vara svårt för ungdomar att hitta jobb i sommar. Regeringen satsar i vårpropositionen särskilt på att skapa sommarjobb för unga. Kommuner, landsting och ideella föreningar får sammantaget 100 miljoner kronor för att kunna anställa fler unga under sommarmånaderna. Regeringens extra resurser innebär cirka 2 520 extra heltidsjobb för unga i Västra Götalands län i sommar.

För de ungdomar som haft det svårt att nå alla mål i skolan under våren fördubblar regeringen medlen till sommarundervisning. Unga som inte klarat kunskapsmålen i kärnämnena svenska, engelska och matematik får möjlighet att bättra på sina kunskaper. Sommarskolan är frivillig och öppen för alla mellan 14 och 18 år, men riktar sig särskilt till de unga gått ut årskurs 9 utan fullständiga betyg. I Västra Götalands län innebär satsningen att staten skjuter till drygt 3 miljoner kronor i extrasatsningar till sommarskolor.

Att känna att man är ikapp med klasskamraterna kan vara avgörande för en ung kille eller tjejs möjligheter att lyckas i skolan. För de som får sitt första sommarjobb innebär det en värdefull kontakt med arbetsmarknaden. Därför är dessa satsningar så viktiga. De gör att fler unga i Göteborg kan se fram emot ett roligt och meningsfullt sommarlov.Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren

Författare:
Eva Flyborg

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2010 10:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: