sourze.se
Artikelbild

Katolska kyrkan fortsätter förminska övergreppen

"Jag måste säga att jag reagerar mycket kraftigt på försöket att förminska och relativisera pedofilfallen och försöka få lärare och andra yrkesgrupper att ta delar av den berättigade kritikstormen mot katolska kyrkan."

Jag är förvånad över uttalandet från den pressansvariga på Stockholms katolska stift, Maria Hasselgren, om att hon inte vet om det är en "oproportionerligt hög" andel av kyrkans präster som begått övergrepp på barn och ungdomar.

Bakgrunden är att en rapport säger att över 4 procent av amerikanska katolska präster 1950-2002 var aktiva pedofiler. Det finns visserligen inga siffror där man kan säga om 4 procent av exempelvis lärarna är aktiva pedofiler.

Den kommunala skolan är en offentlig verksamhet med stor transparens och insyn till skillnad från den katolska kyrkan. I Sverige är det dessutom ett krav att de som arbetar med barn och ungdomar ger ett utdrag ur brottregistret.

Det har förekommit fall där lärare eller förskollärare har begått övergrepp, men då tystas dessa fall inte ner, utan det leder till åtgärder direkt! Att som den katolska kyrkan uppenbarligen valt att göra i nära två tusen år, nämligen tysta ner händelser och diskret flytta på förövaren, är helt främmande för oss i skolan. I dagens skola måste vi reagera kraftfullt för att skydda barnen. Detsamma borde gälla för den katolska kyrkan.

Jag måste säga att jag reagerar mycket kraftigt på försöket att förminska och relativisera pedofilfallen och försöka få lärare och andra yrkesgrupper att ta delar av den berättigade kritikstormen mot katolska kyrkan.

Tyvärr har jag förstått att katolska kyrkans pressansvariga i Stockholm inte är ensam om att försöka förminska problemen. Det är en beklagansvärd inställning och jag undrar hur katolska kyrkans präster nu tänker, när man tydligen försöker dra med sig andra yrkesgrupper i smutsen?

Katolska kyrkans svenske biskop gjorde den 20 mars ett mycket tydligt uttalande där han skrev att...

"… det är med chock och förtvivlan som vi katoliker under så många år fått ta emot den ena rapporten efter den andra om hur personer i kyrkans tjänst missbrukat sin position och kränkt barn och ungdomar genom att utnyttja dem sexuellt. Vi är också medvetna om den kränkning de har utsatts för genom att de som borde ha talat, valt att tiga, de som borde ingripit, valt att inte se."


Jag hade hoppats att biskop Arborelius eget uttalande skulle vara den svenska katolska kyrkans inställning och sanna reaktion. Men nu måste jag fortsätta ställa mig frågande.


Om författaren

Författare:
Metta Fjelkner

Om artikeln

Publicerad: 22 apr 2010 12:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: