sourze.se

McDonalds serverar halal-slaktat kött

Visste du att kycklingen du beställer på McDonalds har avlivats genom att levande tappas på blod, efter att en mulla läst en bön på arabiska?

På McDonalds annonseras parollen att deras kunder ska veta vad de äter. Man kan ana clownen Ronald McDonald stå bakom ett titthål och fnissa när jag sätter tänderna i kycklingen jag fått i min caesarsallad. Den har nämligen helgats åt Allah, fick jag reda på häromdagen, och därefter slaktats genom att tappas på blod. Allt med hjälp av Lantmännen Danpo – McDonalds bulvaner i Danmark. I Sverige är nämligen halal-slakt förbjudet. På McDonalds hemsida nämns inte ett ord om detta. Och när man mailar dem så slingrar de sig, men erkänner ändå att det kan hända att vissa av deras leverantörer utför halal-slakt. Stina Tylner på McDonalds Kundservice skriver:

"Vi har för närvarande inte möjlighet att erbjuda speciella produktalternativ som halal eller kosher i Sverige eller Europa på grund av våra operationella rutiner, exv. begränsat utrymme i köket, separata verktyg och segregation av produkter.

Vissa av våra godkända kycklingslakterier har en halalcertifiering. Detta betyder inte att kycklingprodukterna som vi säljer är halalgodkända."


Liksom andra stora multinationella företag med säte i USA, har McDonalds såklart fått utstå mycket kritik från vänsteraktivister, den mesta ogrundad eller grovt överdriven. Tyvärr verkar McDonalds ha varit ryggradslösa och gett vika för kritiken. Nu är det ekologiskt hit och Earth Hour dit, så till den milda grad att de till och med börjat servera halal-slaktad mat! Ja, ni läste rätt. Kycklingen vi äter på McDonalds har avlivats genom att dräneras på blod. Enligt islam ska allt kött ha dött på det sättet, annars är det en synd att äta det.

Halal-slakt är självklart förbjudet i Sverige. Så McDonalds har anlitat tillverkaren Lantmännen Danpo i Danmark, för att tillverka sin muslimska kyckling. Danpo hänvisar på sin hemsida att kycklingen har bedövats först – som om slakten därmed skulle vara human. Observera dock att detta inte hjälper ur djurskyddshänseende, eftersom det inte är den kroppsliga smärtan som är det största problemet med halal-slakt, utan det psykiska traumat. En kyckling ser på samma sätt som en människa, det läskiga i att dö genom att bli dränerad på blod.

Som ateist finner jag det inte bara stötande utan rentav oaptitligt att maten jag ska äta inte bara har plågats till döds, utan dessutom har helgats åt någon gud som jag varken tillber, gillar eller ens tror existerar. Hädanefter kommer jag att låta McDonalds och deras kundkrets av vänsteraktivister och muslimer få ha sin smaklösa mat för sig själva. Det finns alternativ!

Källor:
www.mcdonalds.se
www.danpo.dk


Om författaren

Författare:
Glenn Johansson

Om artikeln

Publicerad: 21 apr 2010 11:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: