sourze.se

Riksdagen dåligt informerade inför folkmordsomröstningen

Belutet om att definiera det som skedde som folkmord fattades utan ordentligt faktaunderlag och det medverkar inte till en försoning mellan turkar och armenier.

Ju mer jag läser under Ingmar Karlssons artikel ”Folkmordet som aldrig ägde rum” SvD den 3 april 2010, desto mer rätt tycker jag att han har. Att ensidigt fördöma turkarna är inte ett riktigt ställningstagande. Greklands planer på ett Storgrekland kunde man också lägga i vågskålen.

Armenierna var inte de enda som dog på Balkan. Karlsson skriver:

"Under balkankrigen 1912-13 och under första världskriget hade omkring 2,5 miljoner anatoliska muslimer, 600 000 - 800 000 armenier och 300 000 greker amist livet. Anatoliens befolkning hade minskat med 20 procent. I tolv provinser var över 30 procent av de vuxna kvinnorna änkor och stora delar av landsbygden låg öde."


Grekland hade alltså planer på att bilda ett Storgrekland och sändebuden från det Osmanska riket tvingades att underteckna den hårda freden i Sévres som innebar att allt turkiskt territorium i Europa och Mindre Asiens västkust skulle tillfalla Grekland. Armenier och kurder skulle bilda egna stater i Anatolien. Istanbul skulle placeras under internationell kontroll och en särskild kontrollkommission bildades för att administrera både Bosporen och Dardanellerna. Turkiet skulle således bara bli en rumpstat i stort sett bestående av anatoliska höglandet runt Ankara.

Sedan Turkiet vunnit kriget mot Grekland 1922 beslutades om ett folkutbyte där 1,3 miljoner i många fall turkspråkiga grekisk-ortodoxa varav 130 000 pontiska greker utbyttes mot 500 000 muslimer varav många hade grekiska som modersmål. Något liknande hände efter andra världskriget när tyskar tvingades att lämna stora områden i östra Europa där man hade bott i hundratals år. Grekerna hade bott i Anatolien i tusentals år.

Om riksdagens ledamöter hade läst Karlssons artikel före beslutet att definiera det som skett som ett folkmord, hade nog utgången av omröstningen blivit en annan. Nu fattades beslutet utan ordentligt faktaunderlag och det medverkar inte till en försoning mellan turkar och armenier. I en artikel i SvD den 4 april 2010 under rubriken ”Fortsatt strid om folkmordsbeslut” vidhåller Bodil Ceballus MP, Fredrik Malm FP och Hans Linde V att det var ett riktigt fattat beslut. Samtidigt tog statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt avstånd från riksdagens beslut.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 13 apr 2010 10:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: