sourze.se
Artikelbild

Alliansens Sverige sämst i Europa på arbetsrätt

"Sverige lever inte upp till de minikrav för skydd av anställningstryggheten som gäller inom EU. EU-kommissionen uppmanar den svenska regeringen att skärpa regleringen av visstidsanställningar. Men det avvisar regeringen."

Jobben är vår viktigaste fråga. Fler jobb är avgörande både för människors möjlighet att styra över sina egna liv och för Sveriges ekonomi, tillväxt och utveckling. För att möta framtidens utmaningar måste Sverige satsa på en kunskapsintensiv tjänstesektor och högteknologisk industri. Genom att införa trainee-platser i välfärden och en utbildningsgaranti vill vi korta steget in i arbetslivet så att det blir lättare för unga att få sitt första jobb.

Idag möter många unga stängda dörrar på arbetsmarknaden eller får bara korta påhugg. En visstidsanställning kan vara en bra inslussning på arbetsmarknaden. Men när korta jobb kan staplas år efter år, handlar det om missbruk från arbetsgivarens sida. Unga är djupt bekymrade över arbetslösheten men de vill ha schysta jobb med säkra inkomster. Mer otrygghet löser inte problemet.

Regeringen har ändrat arbetsrätten och luckrat upp anställningstryggheten. Nu går det att jobba nästan hur länge som helst utan att få ett fast jobb. Det har inte skapat några nya jobb. Tvärtom: sedan valet har vi fått 100 000 fler arbetslösa, 100 000 jobb har försvunnit och 70 000 fler befinner sig i utanförskap. Det är ett gigantiskt misslyckande.

Borgerliga politiker ger gärna Las skulden för den höga ungdomsarbetslösheten. Tar vi bara bort turordningsreglerna "sist-in-först-ut" och gör det fritt att sparka unga så utlovas guld och gröna skogar. "Las gör det omöjligt att säga upp löntagare och konkurrenskraften hämmas", heter det.

I januari presenterade TCO en rapport som effektivt tar död på en lång rad borgerliga myter om Las. Den visar att bara ett fåtal ungdomar blivit arbetslösa när turordningsreglerna har använts. Las hindrar inte heller arbetsgivare från att behålla kompetenta unga medarbetare. Det finns inget i det svenska anställningsskyddets utformning som ger arbetsgivare anledning att undvika att anställa ungdomar eller bara ge dem tidsbegränsade anställningar. Inte heller forskningen ger något stöd för tesen att Las skulle ha en negativ påverkan på ungdomsarbetslöshet eller ungdomars sysselsättning.

När regeringen gjorde sin ändring av Las efter valet var Socialdemokraterna mycket kritiska. Nu visar det sig att anställningstryggheten för arbetare och tjänstemän till och med är svagare i Sverige än vad den är i resten av Europa. Sverige lever inte upp till de minikrav för skydd av anställningstryggheten som gäller inom EU. EU-kommissionen uppmanar den svenska regeringen att skärpa regleringen av visstidsanställningar. Men det avvisar regeringen.

Arbetsmarknadsminister Littorin talar varmt om den svenska modellen men när det väl kommer till kritan, när han kan stärka löntagarnas rättigheter, är han inte beredd att göra någonting alls. Nu visar högerregeringen sitt rätta ansikte.


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 08 apr 2010 11:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: