sourze.se

Politik har blivit tråkigt

"Politik har kommit att bli ett ämne som handlar om procentsatser, om system, om bidrag, om pension och floskler. Istället för att gå pang på kulan tar politiker omvägar och ordbajsar."

Nu är påsken över och gamla gubbar i hela riket har fått sitta vid påskborden och beklagat sig över att de där ungdomarna inte gör något vettigt ni vet, den där homogena gruppen ungdomar som är identiska varandra och inte är unika på något sätt. Vad dessa gubbar inte förstår är att det är ett helvete att engagera sig och göra vettiga saker på sin fritid.

Om vi tar politik som ett exempel bara. Att engagera sig i politik som ungdom idag är typ värre än att gå och se en skräckfilm på bio och sedan ta två varv igenom Humlegården. Det är hur läskigt som helst. Tänk dig själv att sitta på nomineringsstämmor och lyssna på en tant som pratar i en halvtimme om skattesatser. Det är förjävligt.

Vi har fortfarande anor av medeltiden i synen på politik. När politik var något "det fina folket" sysslade med. När det var kostymnissarna och von Silfvertryfflarna som ägnade sig åt kalkyler hit och dit.

Idag har vi en finansminister med hästsvans, vilket ju borde tyda på en lite mer avslappnad inställning till politik, men icke. Politiker ska raljera och prata. Politiker ska glänsa och visa upp sig.

Politik har blivit tråkigt. Det har kommit att bli ett ämne som handlar om procentsatser, om system, om bidrag, om pension och floskler. Istället för att gå pang på kulan tar politiker omvägar och ordbajsar. Det här bidrar i sin tur till någon form av pretto-inställning till det hela så att alla går runt och leker Silfvertryfflar och pratar med östermalmsk brytning när de i själva verket bara kan gå rakt på sak och snacka om vad politik egentligen är.

För politik är verkligen så mycket mer. Politik handlar om människor och om känslor – saker som ungdomar helt klart är intresserade av. Men det har blivit något annat. Politik är tråkigt och det är ditt fel.


Om författaren

Författare:
Elias Giertz

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2010 10:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: