sourze.se

Orättvisan kvar trots sänkt skatt

"Härtill är jag nödd och tvungen. Det är ju valår." Det kunde Reinfeldt ha lagt till när han presenterade förslaget till sänkt skatt för pensionärer.

Det var inte överraskande utan snarare självklart att regeringen vill sänka skatten för det överbeskattade pensionärskollektivet. Allt annat hade varit att underteckna en kapitulation inför valet. Så upprörd är nämligen stämningen bland pensionärerna.

Partiledarna vet dessutom att 65 utgjorde 23,3 av de röstberättigade i senaste valet och att de är ännu fler i år.

Enligt Fredrik Reinfeldt blir sänkningen ca 200 kr i månaden för den som har 12 000 per månad, vilket är den genomsnittliga pensionen.

Men trots det ökar klyftan mellan pensionärer och förvärvsarbetande. Skillnaderna i inkomstskatt är fortfarande stora och samtidigt har den allmänna pensionen sänkts i år och den kommer att sänkas även kommande år.

Och fortfarande har staten inte ens påbörjat återbetalningen av de 258 miljarder som man lånade ur pensionsfonderna i slutet av 1990-talet. De pengarna skulle återbetalas "krona för krona" enligt de partier som stod bakom beslutet.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2010 08:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: