sourze.se

Vår bästa tid är här och nu

Framtiden rusar emot oss och känns nästan som ett hot. Det bästa är att försöka leva i nuet.

Det har kommit en FN-rapport om den kommande befolkningsutvecklingen. Med nuvarande födelsetal på ca 2,6 barn per kvinna så kommer jorden befolka 134 000 miljarder människor år 2300. Med 1,85 barn per kvinna, som det är i Sverige nu, så kommer jordens befolkning att minska till 2,3 miljarder år 2300. Här kan man verkligen tala om en enorm spännvidd i beräkningarna. Ja, det är otroligt lite man vet om framtiden. Ett är säkert, nämligen att vi 6,8 miljarder som lever nu är helt borta om 120 år. Och de allra flesta kommer att hamna i den stora glömskan. Så man kan verkligen undra om det är nån mening med att anstränga sig när det är kört redan från början.

Människan har det sannerligen inte lätt nu för tiden. Framtiden kommer rusande emot en och känns som ett stort hot. Det förflutna är bortsopat och övervunnet. Utvecklingens hela tiden ökande hastighet gör att existens i nuet känns som det enda möjliga. Men det är ändå positivt att så många av oss är så allvarliga, så ambitiösa och så framtidsinriktade. Vi har till exempel här i landet en politisk opposition som längtar efter att komma fram till köttgrytorna. Fast jag undrar om de verkligen kommer att få bättre matsmältning och om de kommer att sova bättre om natten när och om de fått allt ansvar. Att ha den politiska makten är nämligen mycket otacksamt. De flesta politiker är väldigt äregiriga och vill så mycket. Det går förhållandevis bra för Sverige, men det hjälper inte när det blir val till riksdagen. 80 av oss är ena riktiga gnällspikar och vill ha ännu mer. Att klaga är vår favoritsysselsättning.

Men sån är inte jag. Nu ska jag sätta mig på en stubbe i skogen och njuta av tystnaden. Och undra var alla de andra 6,8 miljarderna sysslar med.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2010 09:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: