sourze.se
Artikelbild

Våren är här!

Idag är det våffeldagen och snart är det påsk. Det är rekordvärme, videkissar, tranor, nya joggingskor, blommor och fåglar. Vad har du sett för vårtecken?

Det har varit rekordvärme i Göteborg i dag, årets hittills varmaste dag – upp till 13 plusgrader! Passa på att njut, till helgen sägs det bli svalare igen.

Tranorna har börjat anlända till Hornborgarsjön. Markku har sett solen, och när han lackat parketten drar han ner persiennerna, annars kan det börja koka. Videkissar har observerats av Carolin i Torslanda, Göteborg. En strandskata har Carl Otto kunnat beskåda ute på Donsö. I närheten av Lysekil har Tony Roysson sett en skata flyga med pinnar men det var redan en månad sedan.

Nya joggingskor, stegräknare och mötande joggare som nickar glatt är för mig fina vårtecken.

Det hänger nya vårkläder i skyltfönstren på stan… Kristoffer skrev att han hörde staren sjunga utanför Varberg. Hur är det med mördarsniglarna? Har de överlevt vintern? Ett annat vårtecken i vår stad är ju båtmässan som varit och resemässan som går av stapeln nu i helgen.

Våffeldagen, hur kom då den till? Att så många äter våfflor just denna dag kommer sig faktiskt av en felsägning. Att jungfru Maria vid denna tid var nygravid har gett upphov till vår våffeldag, och visst kan väl en nygräddad våffla ge oss en himmelsk upplevelse? Maria fick enligt Lukasevangeliet veta nio månader i förväg att hon skulle föda Jesus. Vår fru Maria har blivit vårfrudagen som har blivit våffeldagen.


Grundrecept frasvåfflor, 8 st

3,5 dl vetemjöl för att få en lite matigare våffla, ta dinkel eller byt ut till grövre mjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
En knivsudd salt
2 dl mjölk
2,5 dl vatten, gärna mineralvatten med bubblor
100 g smör

Blanda, grädda och njut! Självklart kan du ha sylt och grädde på, jag för min del följer den norska traditionen och har brunost på mina. Mmmm, mumselibabba!

Fortsätt gärna själv att rapportera din egen observation av vårtecken i din omgivning i en kommentar!


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 25 mar 2010 21:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: