sourze.se
Artikelbild

Dags för en ny jämställdhetspolitik

Alliansregeringen har i samband med kvinnodagen skickat ut ett nyhetsbrev om jämställdhetspolitiken. I det finns inte ett enda förslag om att stärka jämställdheten för den svenske mannen!

Den svenska jämställdhetspolitiken är sämst i hela västvärlden. Nu är det dags att tänka om och tänka nytt efter den här kvinnodagen. För kvinnornas skull och männens. Kasta felaktiga nyfeministiska myter som "könsmaktsordningen" över bord, titta på vad den moderna forskningen kommit fram till och främja jämställdheten också för den svenske mannen.

Könsskillnader mellan män och kvinnor är ett resultat av sociala konstruktioner, säger alla partier i Sverige idag. "Patriarkatet" har upprättat en "könsmaktsordning" som förtrycker och missgynnar kvinnorna. Detta har blivit en statsideologi i Sverige, den så kallade statsfeminismen.

Den här beskrivningen av "könsmaktsordningen" nämns om och om igen i offentliga utredningar och förarbeten till lagar. Alla riksdagspartier är till synes överens om denna tes. Dock har aldrig några hållbara vetenskapliga bevis presenterats för att den är sann och riktigt. Den tas bara för given och har accepterats av alla partier från höger till vänster.


Shit-in-shit-out

På den grunden utformas jämställdhetspolitiken. Vad blir resultatet? Jo, shit-in-shit-out. Den svenska jämställdhetspolitiken försöker på inget sätt stärka jämställdheten för män. Män lyckas sämst i skolan, män begår flest självmord, män har sämst arbetsmiljö, män har sämst rättstrygghet och män förlorar flest vårdnadstvister och så vidare och så vidare. Men ingen vill på allvar undersöka typiskt manliga problem, eller ännu mindre göra något åt dem.

Den lösning som politikerna har kommit på är att män och kvinnor ska närma sig varandra genom att till exempel införa genuspedagogik inom skola och förskola. Det typiska manliga beteendet är inte önskvärt. Det ska arbetas bort i en tidig ålder av nyfeministiska pedagoger fullproppade av teorier om "könsmaktsordningen".


Forskningen visar på könens olikheter

Det finns egentligen bara ett problem. Det är inte bara det att idén om "könsmaktsordningen" är i grunden fel. All seriös naturvetenskaplig forskning inom genusområdet visar att utgångspunkten – att könet är en social konstruktion – är falsk. Att män och kvinnor ibland uppträder och tänker olika beror på biologiska olikheter, inte någon patriarkal kulturell sammansvärjning eller struktur.

I den ansedda vetenskapliga tidskriften PLOS Genetics har forskare från University of Chicago, Karolinska Institutet och Uppsala universitet visat på hundratals biologiska skillnader i hjärnbarken mellan män och kvinnor. En pojkbäbis tittar i valet mellan en rörlig mobil och ett ansikte nästan alltid på mobilen; flickbäbisen gör tvärtom.


Vive la différence!

Könen är olika – inte bättre eller sämre. Men en modern jämställdhetspolitik måste erkänna könens olikheter och låta män och kvinnor utvecklas efter sina egna förutsättningar. Jämställdhetspolitiken måste gälla för både män och kvinnor.

Utländska bekanta som jag har haft på besök har funderat mycket på konstigheter som de träffat på i Sverige. Allt från män som försöker amma sina barn med sin egen bröstmjölk till underliga diskussioner om att inrätta ett tredje kön eller att herr Gårman ska vara klädd i kjol.

Det finns många, många heliga kor att slakta i den svenska jämställdhetspolitiken och i den svenska politiken överhuvudtaget. Men som det heter i den franska schlagern: Vive la différence!


Om författaren

Författare:
Tommy Sandström

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2010 10:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: