sourze.se

Alingsås lasarett välfungerande hundraåring

"Det är en speciell själslig upplevelse att mitt i ett stort samhällskaos få perfekt sjukvård. Det känns nästan osannolikt – som om tiden stannat."

Jag gick till min vårdcentral för ett lite rutinbesök, men då proven såg för eländiga ut blev jag återkallad efter en dag. Då såg proverna ännu värre ut, så när jag försökte gå hem så sprang syster ikapp mig och sa att jag måste träffa doktorn.

Doktorn sa att jag hade 3-4 ggr för höga värden och genast måste läggas in. ”Jag vill inte läggas in en fredag inför en helg”, sa jag. ”Alternativet är att du går i koma hemma under helgen och sen…” Det där "sen" lät inte bra så jag åkte in till hundraåriga Alingsås lasarett och fick en omvårdnad som jag inte ens kunnat drömma om. Var fjärde timma dygnet kom de och kollade mig och behandlade mig. Efter fyra dygn var jag betydligt friskare och utbildades till att bli en självvårdande patient. Tack så mycket sköterska Viktoria C. Nu är jag doktor på låtsas!

Det var en stor upplevelse att ligga på ett perfekt fungerande lasarett medan snöstormen kom i omgångar utanför. Drivorna växte på tak och trottoarer och Sverige bromsades upp. Bilar, bussar och tåg segade sig fram för att sedan stanna. Bangårdar stängdes för en vecka. Flygplanen stod på marken och hukade. Hemtjänsten försökte leta reda på hus under drivorna. Traktens bönder med traktor var kungar på gator och trottoarer. Ära vare dem!

Men inne på detta underbara sjukhus serverades gröten med högst fem minuters försening. Alla var förtjusta i maten. Min fru måste få receptet, sa en man i salen. Sköterskorna berättade att de pulsat till jobbet långa sträckor. Som mest var det nog en halvmil. Sjuksköterskor gillar snöfall för då får de "pulsa". Ryktet gick att det stod skidor utanför entrén, ja det är i vart fall en bra historia. Överläkaren kom inte med snöskoter!

Jag ser nu i Alingsås Tidningen att min Sparbank gett 100 000 kr till det hundraåriga sjukhuset. Det var nog min verkliga patientkostnad. Tack så mycket.

Det är en speciell själslig upplevelse att mitt i ett stort samhällskaos få perfekt sjukvård. Det känns nästan osannolikt – som om tiden stannat.

När jag kom hem möttes jag av hemtjänsten med nycklar i handen. Efter en stund dök rara grannen upp med en knäckebrödsmacka med korv på. Mycket bättre än honungsflingor sa hon. Det var nog dagens sanning!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2010 10:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: