sourze.se

Kan hockeyherrarna vinna kvartsfinalen med ”osvenskt” spel?

Nu stundar det som vi egentligen har kollat på OS för, slutspelet i herrhockeyn. Tre kronor är kvalificerade för kvartsfinal och spänningen är stor.

Det känns verkligen nu, det är nu det hela börjar och slutar för vissa. Hjärtat slår ett extra slag och pulsen stiger, ett OS-slutspel i hockey i Kanada, det kan inte bli större än så här. Det kvittar hur många stanley cup-finaler, OS-finaler och andra viktiga matcher spelarna i respektive lag har genomlidit i sin karriär fram tills nu, detta är HELT annorlunda. Att dra på sig landslagströjan och representera sitt land med miljoner tittare och gigantiska krav på prestation är som natt och dag i jämförelse med att lira för klubblaget.

Sverige är som bekant klara för kvartsfinal i och med segern senast mot grannarna från öst Finland, detta innebar att vi också har fått en extra vilodag tillräknade oss vilket kan vara mycket avgörande i tighta och täta matcher av denna karaktär. Samtidigt är jag rädd att denna vilodag kan stjälpa Sverige mer än vad det hjälper, det grundat på att det har känts som om detta lag skulle må bra av att spela en åttondel för att få ihop samspelet en nivå till. Visst, kedjorna har levererat och vi har gått segrande ur varenda duell som vi gett oss in i men utan att direkt imponera, kanske att spelarna taggar upp och visar ett helt makalöst spel på torsdags morgonen svensk tid, det finns dock en kedja som inte har levererat efter förväntat. Kedjan som nämns är såklart Forsberg, Zetterberg och Hörnqvist.

På pappret är detta en sensationell kedja, en konstellation som borde ha stått för en fin poängskörd, men så är icke fallet hittills. En lösning vore att peta ned Hörnqvist till fjärde line för att istället trycka in Franzén bredvid "Zäta" och "Foppa", detta skulle funka bra av främst två orsaker: Ett; Zäta och Franzén spelar i samma klubblag och lirar dessutom tillsammans emellanåt där borta, de bör således hitta varandra utan smärre ansträngning, två; Foppas geniala passningar och spelupplägg skulle gynna Zäta mer och Franzén är en naturlig målskytt som utan problem skulle kunna förvalta passningar som Forsberg serverar. Med detta sagt är inget taget ifrån Patric Hörnqvist, absolut inte, det är en fenomenal ishockeyspelare med flera mycket starka kvalitéer. Men som det har verkat denna korta tid dessa herrar spelat tillsammans så klaffar de inte, tyvärr.

Tre kronors kvartsfinalmotståndare heter antingen Norge eller Slovakien, och det mesta talar ju för att det blir de sistnämnda som står upp mot Sverige även om större skrällar har skett tänk Salt lake 2002. Det är ett Slovakien som mycket mycket väl kan leka med Tre kronor med spelare som Marian Gaborik och Marian Hossa, blandat med en stabil grund i målet i form av NHL-spelande Jaroslav Halak som har gjort flera bejublande framträdanden i turneringen så här långt. Vi måste upprätthålla ett spel med samma stabila defensiv som mot Finland senast, samtidigt som det måste till ett mycket mer effektivt offensivt spel. Kanske vore lösningen att spela lite mer osvenskt? Rakt på mål, slåss på returer och få in de där skitmålen som också räknas.

Nåväl, händerna är knutna, hjärtat bultar trippelt i väntan på en av årets mest spännande matcher på torsdagsmorgonen. Låt oss bara hoppas på det bästa slutet.


Om författaren

Författare:
Jim Deldehed

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2010 12:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: