sourze.se

Uppför ett minnesmärke för Fadime i Uppsala

"Dessa vansinnets normer måste bekämpas och ett torg eller en skulptur som erkänner och stödjer alla kämpande kvinnor i alla förtryckande kulturer vore åtminstone en värdig markering, ett sätt att visa respekt för dessa förtryckta människor..."

Jag hörde på Studio Ett, P1, där man diskuterade frågan om att uppkalla ett torg i Uppsala efter Fadime Sahindal som mördades den 21 januari 2002 i Uppsala. Hon framstår som en tydlig förkämpe mot det förtryck som drabbar kurdiska kvinnor som lever i en så kallad "hederskultur" – en kultur som förekommer hos en del av de kurder som kommit som flyktingar och invandrare till Sverige, en kultur som kan leda till döden för kvinnor som inte lyder dess regler. Detta kvinnoförtryck har tydliggjorts bland annat då Fadime Sahindal mördades av sin egen far.

I Studio Ett intervjuades företrädare för de som önskar ett minnesmärke för Fadime, att man ska uppkalla ett torg efter henne och resa en skulptur där till åminnelse av hennes kamp. I programmet kom även motståndare till tals. Bland annat intervjuades en svensk politiker som ansåg att något dylikt skulle kunna reta upp de kurder i Uppsala som känner sej särskilt utpekade och skuldbelagda för det inträffade, och att det skulle kunna leda till att de hittar på ytterligare otillbörligheter om något sådant kom till stånd.

Samma åsikt kom i dagen då just kurder i en kurdisk förening i Uppsala intervjuades, man sa att den eventuella skulpturen riskerade att sprängas. Man sa också att de ideal som Fadime stod och dog för inte var förenligt med den kurdiska kulturen som kräver osmutsad sexuell renhet hos den kvinna en man ska gifta sig med – ”man väljer inte en begagnad kvinna”... Men HALLÅ!

Dessa vansinnets normer måste bekämpas och ett torg eller en skulptur som erkänner och stödjer alla kämpande kvinnor i alla förtryckande kulturer vore åtminstone en värdig markering, ett sätt att visa respekt för dessa förtryckta människor – både kvinnor och män – kvinnor som blir utsatta och män som fasar för att detta kulturella förtryck från släkten och förgörande normer kan komma att tvinga dem att utföra liknande dåd mot sina egna barn eller systrar.

Ett minnesmärke av något slag borde ofördröjligen uppföras – de som tar denna så kallade "hederskultur" vid hornen och tydligt markerar att vi inte har plats för dylika yttringar av dödlig kontroll av medmänniskor eller nära och kära i det svenska samhället borde ges allt stöd.


Om författaren

Författare:
Teddy Widegren

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2010 11:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: