sourze.se
Artikelbild

En djärv balansakt

Man on wire är en svindlande dokumentär om mannen på vajern, fransmannen Philippe Petit, känd för att ha gått på lina mellan de två WTC-tornen i New York.

Lindansaren Philippe Petit och hans kompanjoner lyckades 1974 fästa en vajer mellan taken på de två World Trade Center-skraporna i New York och Petit balanserade sedan mellan dem åtta gånger innan lagens långa arm tvingade ner honom. Tvillingtornen skulle, 27 år senare, den 11 september 2001, störta till marken i ett moln av rök och damm och ge upphov till kriget mot terrorismen.

Men 1974 har världen fortfarande kvar sina illusioner, och det finns plats för en vuxen buspojke, Philippe Petit, att genomföra sina livsfarliga hyss utan alltför stora konsekvenser.

Han har utfört sin dödsföraktande föreställning mellan Notre Dame-katedralens båda torn i hemstaden Paris, och till synes obesvärat dansat fram högt över Sydney Harbour bridge. Men det största utmaningen återstår, att gå på lina mellan de amerikanska, välbevakade skyskraporna i WTC-komplexet på Manhattans södra spets.

Historien om hur Petit och hans kompanjoner oupptäckta lyckas föra upp sitt material till skyskrapans topp och undvika att haffas av byggnadens vakter är spännande som en thriller, och man blir nästan arg på poliserna som slutligen tvingar honom att avbryta projektet. Boken om Petits bravader, Man on wire, kom 2008 ut i paperback och filmen med samman namn ses som en hyllning till de raserade WTC-tornen, som man hoppas att New Yorks och resten av världens invånare nu ska minnas i ljuset av Petits djärva balansakt.

Man on wire visas just nu på Folkets bio.


Om författaren

Författare:
Marie Ericsson

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2010 10:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: