sourze.se
Artikelbild

Miss Kicki manar till eftertanke

Festivalen är i startgroparna. Några ton filmprogram har delats ut och en hel del biljetter har redan sålts. Den 19 januari 2010 fylldes Draken för visning av den nya svenska filmen Miss Kicki.

Miss Kicki är en film som är både sorglig och varm, den skapade en del eftertanke. Jag såg den med min son och den fick oss att tänka och reflektera under vägen hem. Jag kände en positiv anda som talade om att det aldrig är för sent att komma nära sina kära om än år är förlorade. Vissa scener visar så fint på hur det kan vara lättare att knyta an till, prata med och lära känna en främling än med dom som egentligen betyder mest för oss.

Filmen börjar tungt i ett kylslaget Sverige, med Kicki som fyller år ensam hemma i sin lägenhet. Bland flyttkartonger gratulerar hon sig själv och pratar lite med en internetflört. Hon har bott en tid utomlands och ganska nyligen återvänt till Sverige. Så småningom tittar mormor och strax efter Kickis tonårsson Viktor in med tårta, blommor och paket. Viktor har växt upp hos sin mormor, relationen mor och son emellan är ansträngd. Med mormor som pushar på föreslår Kicki för sin son att de ska ta en semesterresa. Filmen är inspelad mestadels i Taiwan. Det är när mor och son kommer till Taipei som filmen lite vaknar. Avståndet mellan mor och son består. Svek, lögner och förlorade år tar tid att komma över. En baktanke med resan är att Kickis internetflört bor på just detta resmål och Kicki är kärlekskrank.

Vi får följa Kicki och Viktor på sina olika äventyr och möta nya bekantskaper i Taipei, exotisk spännande miljöer för en Svensk film och otroligt vackra bilder i miljöerna vid Sun Mon Lake. Dock svårt för mor och son som lider att uppskatta i ett svårt skede i livet. Resan gör dock att det kommer en ljusning och vändning för den lilla familjen.

Huvudrollen Kicki är specialskriven för Pernilla August som gör sin roll utomordentligt bra. Ludwig Palmell som spelar sonen Viktor gör en stark debut. Honom kommer vi att få se mer av i framtiden! Huang He River i rollen som Didi är suverän men också rutinerad, han är en välkänd skådis i sitt hemland Taiwan.

Det är regissören Håkon Lius debutfilm och på frågan han fick innan filmen om varför han valde att förlägga inspelningen till Taiwan svarade han att det var naturligt eftersom jag är uppvuxen i Taiwan, men det var lite jobbig. I Kina jobbar man väldigt långa dagar.

Relationsdrama på 1timme och 28 minuter.
Kommer att gå upp på biograferna i Sverige 5 februari i år.
Filmens världspremiär har redan ägt rum på Pusan Internatonal Film Festival som är en mycket betydelsefull filmfestival i Asien. 2009 arrangerades den fjortonde festivalen. Totalt visades 355 filmer från 70 länder i 36 salonger på sex biografer.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 20 jan 2010 10:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: