sourze.se

Rock på spanska

Engelskans hegemoni som det enda rockspråket är betydligt överdrivet. Som världsspråk är engelskan störst endast på grund av alla som har engelskan som andra-, tredjespråk och så vidare.

Där finns en viktig trend vid sidan av mainstream-musiken, att sjunga på sitt modersmål. Spanska är till antalet världens tredje största språk. Man förknippar gärna spanska med latinsk musik som son, merengue, salsa med mera. Icke förty är spanska även stort som språk inom mer rockig musik, här nedan några exempel:

Tito & Tarantula
I dag erövrar fjollvampyrerna vita duken, vampyrer som förmodligen inte ens klarar att steka en blodpudding. Nej, det skall vara vampyrer med must, ruttnande märg och ödleskinn, som i filmen From Dusk till Dawn. Vampyrer som äter HD-knuttar till frukost, de sötaste vampyrerna på den här sidan Max Schreck. Sådana vambyrer lyssnar naturligtvis på rock, riktigt stökig slamrig rock, bandet som i sina bästa stunder är bättre än Clash var. Utan vampyrer i detta klipp dock.

ObS! texten fortsätter under videon -->Los Lobos
Los Lobos liveband startade sin bana med att spela på privata, barer och liknande i East Los Angeles. De har sedan dess turnerat runt mer än de allra flesta, tightare än få, av många inklusive Mats Olsson betraktade som världens bästa liveband. Här med den låt som bröt vägen för rock på spanska, tillika en hyllning för mannen som gjorde det. Los Lobos med Ritchie Valens genombrottslåt La Bamba. Bara tio gånger bättre än originalet.

ObS! texten fortsätter under videon -->Manu Chau
Den spanskättade fransosen som fick ett brottarhit 2001 med sin hit Me gusta Tu. Manu sjunger förutom på spanska även på sådana världsspråk som wolof, portugisiska, franska, arabiska och engelska. Me justas Manu.

ObS! texten fortsätter under videon -->Marea
Ett Pamplonaband som bildades 1997 i och är ett av sin tids mest populära band i Spanien. Gruppen har grundlagt sin popularitet genom ett intensivt turnerande och leds av sångaren och poeten Kutxi Romero.

ObS! texten fortsätter under videon -->La fuga
Bildades 1996 av fyra rastlösa musiker i Reinosa. De är fortfarande rastlösa, bara något äldre.

ObS! texten fortsätter under videon -->Platero y tu
Ett baskiskt band som inspirerade av pappa Fogerty och Status Quo gillade att bygga upp sin musik med feta gitarr-riff och texter om droger, barliv, olycklig kärlek och allt som hör en rocktext till. Bandet bildades 1991 fick sitt genombrott 1994 med Hay Poco RocknRoll och upplöstes 2001. Viva el Rocanrol!

ObS! texten fortsätter under videon -->Som avrundning något svenskt på spanska om än pop. Abba, som jag skam till sägandes tog alldeles för lång tid på mig att inse hur bra de var, var faktiskt allra bäst då de sjöng på spanska. Här deras kanske bästa låt, med en text som berör mig starkt.

ObS! texten fortsätter under videon -->


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2010 11:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: