sourze.se
Artikelbild

Dags att gå till botten med vargjakten

I vargjaktens blodiga spår avslöjas allt fler detaljer som visar att det knappast var frågan om ansavarsfull skyddsjakt.

Nordiska rovdjursnätverket har JO-anmält Naturvårdsverket och länsstyrelserna för hanteringen av vargjakt från och med den 2 januari 2010.
– Det finns så många vittnesmål och berättelser inom media och på webben om oegentligheter i samband med den här vargjakten, att myndigheternas flathet att styra upp börjar se oroande ut, säger Krister Kristensson, ordförande i Nordiska Rovdjursnätverket.

Några exempel på det som är myndigheternas roll att ta ansvar för enligt lagar och regler är hur direktiven har utformats enligt de skäl för jakten som uttalats av ansvarig minister, hur planeringen har havererat, hur beslutsvägarna har varit oklara, hur delegationsordningen har brustit och hur man inte har avblåst jakt och spårning som uppenbart har brutit mot förordningar, lagar och regler.
– Myndigheterna har ansvaret för verkställande av den politik som departementet och regeringen beslutar om tillsammans med riksdagen. Därför är det viktigt att deras agerande inte minst för säkerställandet av skyddsjakter i enlighet med naturvårdens mål och de internationella konventionerna vi har att följa granskas i den här sorgliga historian, säger Krister Kristensson.

Nordiska Rovdjursnätverket kritiserar kraftigt till exempel det faktum att ett alfapar av vargar har skjutits i Amungenreviret den 6 januari 2010 under oacceptabla förhållanden, utan att myndigheterna avlyste jakten.
– Regeringen har hela tiden betonat en ansvarsfull jakt och det är på tiden att någon tar det där ansvaret, säger Krister Kristensson.
– Nätverket kommer inte att acceptera de vanliga undanflykterna utan kommer att ställa detta krav tills de ansvariga träder fram och förklarar sig, påpekar Krister Kristensson.

Alfaparet inom en vargflock är ledarparet som producerar valpar. Amungerevirets flock och alfapar hörde inte till de utpekade vargarna som skulle skjutas i licensjakten på grund av genetiska defekter.

Söndagen den 17 januari höll NRN tillsammans med Facebookgruppen BSV Bevara och skydda vargen som har över 25 000 medlemmar en manifestation mot vargjakten. Medverkade gjorde artister, politiker och djurrättsaktivister som samlas för att visa sitt stöd för vargen som en naturlig del av nordisk fauna.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2010 10:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: