sourze.se

Svensson läser tidningen

Efter ett gediget jul- och nyårsfirande börjar Svensson återvända till vardagen.

Han är nöjd med helgen som förflutit i familjens sköte tillsammans med de människor som han älskar allra mest - sin fru och sina barn. Lite umgänge med släkt och vänner har det också blivit tid till. Men nu är helgerna överståndna och han återvänder till sin vardag och sitt arbete.

Första arbetsdagen är seg - helgerna har rubbat Svenssons normala dygnsrytm - men det går ändå ganska bra. Det är roligt att träffa arbetskamraterna igen. Alla önskar varandra "God fortsättning!". Somaliern som Svensson arbetar tillsammans med undrar vad det betyder, och Svensson förklarar att man önskar varandra att det nya året skall bli ett bra och lyckligt år, och somaliern nickar och förstår och tycker att det är en fin svensk sed. Och torsdagen och fredagen rullar på och allt är precis som vanligt.

På fredagskvällen när Svensson kommer hem sätter han sig och läser tidningen, medan hans hustru tillagar middagen. Det skall bli fläskkotlett med potatis, brun sås och ättiksgurka - en rätt som Svensson är väldigt förtjust i.

Bland tidningsrubrikerna noterar han att i Pakistan har 130 människor mördats av en självmordsbombare när de besökte en marknad. Han läser även om att i Irak har 47 totalt oskyldiga människor dödats av en bomb som också utlöstes av en självmordsbombare. Svensson ruskar på huvudet och konstaterar att det finns många egendomliga människor här i världen. "De är fan inte kloka", tänker Svensson.

Han läser vidare ibland nyheterna. I Sudan är situationen smått kaotisk. Där har det pågått ett inbördeskrig i 20 år. Bara under 2009 dödades 2500 människor i våldsdåd och 350.000 människor drevs på flykt från sina hem! Svensson läser att halva befolkningen inte har friskt dricksvatten, att vart sjunde barn dör före sju års ålder och att 90 av kvinnorna varken kan läsa eller skriva. Och han tycker synd om de stackars människor som skall leva i ett sådant land.

Det är rejält kallt i Sverige. Men det är också kallt ute i övriga Europa. I tidningen ser Svensson att i Polen har 122 människor frusit ihjäl i kylan - de flesta alkoholpåverkade. Han läser också om att det blir alltfler hemlösa i Sverige, och att de har svårt att hitta någonstans att sova i den stränga kylan. "Mitt största problem är att hitta en plats att sova på i kväll" lyder en rubrik som handlar om en tjugofyraårig hemlös kille.

Och Svensson läser om misshandel, våldtäkter, rån och mord på skilda platser i Sverige.

Sen läser han om att man inlett licensjakt på varg i Sverige. Regering och riksdag har bestämt att 27 vargar skall skjutas och till Svenssons förvåning har det tydligen tågat ut 12000 jägare i skogen för att verkställa detta beslut. Han undrar så smått varför man inte helt enkelt inte lagt hela ärendet på de kommunala skyddsjägarna - ungefär som man gör när duvorna eller kråkorna blir för många. Men när han läser vidare får han se något som han blir verkligt upprörd över! För i Dalarna har man skjutit en varg för mycket, och i Gävleborgs län har man t.o.m. skjutit ett vargpar som hade valpar. Detta innebär att de stackars valparna från och med nu blir föräldralösa. Svenssons hjärta blöder med tanke på dessa små hjälplösa valpar. "Detta är för jävligt" utbrister han och slår näven i bordet! Och hustrun ser förvånat på honom, för det är väldigt sällan Svensson blir upprörd.

Men efter att han förklarat sin vrede för henne förstår hon genast. För hon vet att Svensson är en rättskaffens karl och en sann djurvän.

Så småningom lugnar han dock ner sig och avnjuter sin fläskkotlett med brun sås och gurka och intar därtill en nyinköpt starköl. För det är trots allt fredagskväll och i morgon skall Svensson titta på TV hela dagen. Det är skidskytte, alpin skidåkning och längdåkning, och om han hinner få in det i sitt program kanske det blir en hockeymatch framåt kvällen innan han skall se Robinson. För Svensson är en sportfåne, men också en rättskaffens karl, en djurvän och en sann människovän!


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2010 08:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: