sourze.se

Ny teknik för energiförsörjning på väg

Allting handlar om kostnaden att köpa in och vad det ger. Av en man som jobbar på ett energicenter där de säljer dessa varor fick jag veta att nu är ännu en ny uppfinning på väg ut på marknaden.

Högt, högt ovanför våra huvuden har vi en elkälla som till dags dato inte utnyttjats fullt ut. Vi har en underbar naturresurs i den där härligt glädjespridande saken som lyser dag ut och dag in utan att svikta. Åtminstone kan vi använda den en stor del av året utan problem, men trots stora annonskampanjer och medias försök att övertyga brister det någonstans och motviljan att förnya och förändra är stor... om än lite, lite bättre idag än förr.
Många hus drivs helt av el och dyra räkningar dimper stadigt ner i ägarnas brevlådor med följd av tandagnisslan och svordomar över kostnaden.

Att ersätta några element med en luftvärmepump är rätt enkelt gjort och med några enkla grepp har du sänkt kostnaden lite. Tyvärr måste man ha en öppen planlösning som oftast blir det som fäller idén innan den fått fäste riktigt.

Vindkraften kommer med stormande steg och folk som har stora gårdar får något drömmande i blicken när de pratar om att klara sin elförsörjning själv. Problemet är införskaffningskostnaden och hur man skall spara strömmen som alstras för att sedan använda den. I dagsläget säljer du strömmen som du får över till elbolaget och beskattas hårt av regeringen som har sett ännu ett sätt att tjäna pengar på oss. Nya lagar väntar säkert bakom hörnet, för hualigen om vi skulle vara självförsörjande. Vilken mardröm det vore för gubbarna där borta.

På solfronten kommer nya uppfinningar och folk som intresserar sig för och bryr sig om miljön anammar dessa nya rön och bygger vidare på idéer och tips som de får av de som kan och vill göra något åt saken. För oss vanliga husägare finns små vindkraftverk som man kan placera på huset och solfångare som enkelt placeras på taket och ger lite extra energi.

Allting handlar om kostnaden att köpa in och vad det ger. Av en man som jobbar på ett energicenter där de säljer dessa varor fick jag veta att nu är ännu en ny uppfinning på väg ut på marknaden. Den är en tekniklösning för villauppvärmning i kombination av solvärme- och värmepumpsteknik som har en mycket stor varmvattenkapacitet. Allt i ett liksom! Vad kan man mer begära? Och det bästa av allt, ingen borrning eller grävning behövs. Mannen som gjort den är svensk och gnuggar säkert händerna av lycka om vi nu bara kunde ta till oss den underbara upptäckten han gjort.

Så vad beror vårt motstånd på? Konservatism? Motvilja? Rädsla? Brist på pengar?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 05 jan 2010 09:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: