sourze.se

Svensson har firat nyår

Svensson har nu firat nyårsafton 2009 och är fullt beredd att gå in i ett nytt decennium - år 2010.

Svensson minns att för tio år sen var det ju både nyårs- och millenniumskifte. Då unnade sig han och hans fru lite extra och åkte till Stockholm och gick på Skansens nyårsfirande tillsammans - för det var något som de tidigare endast upplevt på TV. Och allt fungerade bra - både resan till Stockholm, boendet och ätandet. Allt var helt okey. Men nyårsafton år 2000 var det kallt. Kanske 25 grader minus! Svensson som i vanliga fall alltid går barhuvad han är rädd om sin vågiga frisyr köpte en mössa för att skydda öronen. Sen mådde han bättre, och hans öron blev åtminstone temporärt mindre röda. Han och hustrun for via Djurgårdsfärjan upp till Skansen där de tillsammans intog varsin korv och öl och väntade på skådespelet. Och det kom! Gustaf Sjöqvist dirigerade sin kör, orkestern spelade och Margareta Krook läste Tennysons vackra dikt "Nyårsklockan". Svensson och hustrun frös tillsammans med övriga närvarande - men fick se ett fyrverkeri som trotsade allt som de sett tidigare. Först kom fyrverkeriet på själva Skansen, och sen fick man se hela centrala Stockholm utbryta i ett strålande fyrverkeri. Det är god utsikt uppifrån Skansen och Svensson och hans fru var mäkta imponerade!

Men det var då det. Nu skall Svensson gå in i ett nytt år och ett nytt decennium, men först skall det gamla året firas av, och det nya skall firas in. Familjen Svensson är inbjudna till grannen Johansson, där det skall ätas, drickas och smällas av en och annan raket. Svensson med fru och tre barn vandrar vid sjutiden över till Johanssons, medförande en blomma till fru Johansson samt ett fyrverkeripaket som Svensson inhandlat på Maxi stormarknad för 320 kronor.

Hos Johanssons är det varmt och skönt - elden brinner i den öppna spisen, levande ljus står på borden, och hela atmosfären utandas ett stort välkommen! Johansson bjuder de nyanlända på glögg och pepparkakor. Barnen får julmust och Svensson mår bra.

Efter en stunds samtal om hur man tillbringat julen, hur mor- och farföräldrar mår, och hur skönt det är att vara ledig några dagar, så är det dags att sätta sig till bords och inmundiga fru Johanssons gratinerade hummer. Till denna dricker man vitt vin. Hummern smakar precis som vanligt underbart gott! Och efter hummern följer varmrätten - och nu blir Svensson mycket förvånad. För i stället för den förväntade oxfilén serverar fru Johansson fisk! Gösfilé!
Svensson blir nästan arg, för en rejäl köttbit hade han faktiskt förväntat sig. Men eftersom han är en artig och belevad människa säger han ingenting, och efter en stund upptäcker han, att den där gösen faktiskt var riktigt god, och att det vita vin som dricks till fisken också är riktigt gott. Efter måltiden då alla är mätta och belåtna, går barnen en trappa upp och spelar dataspel som de två barnen Johansson fått i julklapp, fruarna dukar av bordet och går ut i köket där de öppnar en flaska vin, medan Johansson och Svensson tar sig en rejäl whiskygrogg.

När allt runt middagen är avklarat har klockan hunnit bli tio, och eftersom både Svenssons och Johanssons barn är i en ålder, då man knappast orkar vara uppe till midnatt, så bestämmer man sig för att ta fyrverkeriet redan nu. Och familjerna samlas ute i Johanssons trädgård och tänder tomtebloss, fyrar av raketer och tuttar eld på små lustiga fyrverkerisnurror. Barnen tycker det är jätteroligt, och Johansson och Svensson tycker också att det är roligt. Fruarna är något mer avvaktande och är mest rädda att någon skall bli skadad. Men allt avlöper utan några problem.

Kl. 23.15 sätter Johansson på TV:n för att de vuxna skall få ta del av nyårsfirandet från Skansen. Barnen klarar sig själva, men de vuxna sätter sig ner och följer programmet. Och allt är som det skall vara! Gustaf Sjöqvist dirigerar sin kör, orkestern spelar och Jan Malmsjö läser Tennysons vackra dikt "Nyårsklockan". Vännerna reser sig upp, skålar i den Asti Cinzano som Johansson köpt på bolaget för 79 kronor och önskar varandra ett Gott Nytt År!

Sen slår Johansson upp ytterligare ett par rejäla whiskygroggar och när de är avslutade så följer ytterligare ett par groggar, för nu är det ett nytt år och skall det vara så skall det vara! Fruarna hålls i köket och avslutar den öppnade vinflaskan.

Efter hand kommer Johansson in på politiska spörsmål som skattepolitik, asylpolitik, m.m. där Svensson inte känner sig speciellt kunnig - kort sagt är han inte särskilt intresserad. När Johansson börjar uttrycka sin ilska mot alla utlänningar som kommit till Sverige så känner Svensson att det börjar bli tid att avsluta kvällen - för han jobbar ihop med en serb och en somalier och han tycker att de är bra arbetskamrater. Lite diskret tecknar han till sin hustru att det nog är dags att gå hem. Och hustrun förstår - och så tackar de paret Johansson för en trevlig kväll och Svensson tar sin lilla minsta i famnen för hon har somnat, hustrun tar de två större barnen i handen, och tillsammans vandrar familjen över till sitt eget hus.

Svensson och hans fru är nu trötta och efter att barnen kommit i säng så lägger de sig också. Och sen somnar Svensson fylld av en önskan om att det nya året inte skall innebära några stora katastrofer i form av vattenläckor, vissnande trädgårdsväxter eller andra svåra problem. För Svensson har lyckan att leva i ett land där begrepp som krig eller svält inte ens finns på kartan.

Och i Finland sover Meikiläinen, i Norge sover Ola Nordmann och i Polen sover Kowalski. Alla - precis som Svensson - vänliga, arbetsamma och snälla människor som inte vill någon annan människa något som helst ont utan bara vill leva sina liv i lugn och ro. De är typiska för 97 av mänskligheten - det är de övriga tre procenten som ställer till med allt djävulskap!

Nyårsdagen är sig ganska lik. Svensson sover länge. Hans fru har stigit upp någon timme före honom och kaffet står och puttrar i bryggaren när han kommer ut i köket. Han petar i sig en macka men känner att gårdagens whiskygroggande gjort honom tämligen trött!
Men han sätter sig - som han gjort i många år - framför TV:n och avnjuter nyårskonserten från Wien - alltid lika vacker! Inte speciellt överraskande - men vacker. Och Svensson piggnar så småningom till och han och den övriga familjen äter lutfisk till middag - det är bra dageneftermat. Svensson funderar så smått på att helt gå över till att avstå från kött. Gös på nyårsafton och lutfisk på nyårsdagen - inte illa alls faktiskt!


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 02 jan 2010 10:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: