sourze.se

Klädparad i julens anda

Vi utgick från Kopparmärra 27/12 för att vandra via Brunnsparken till den stora granen på Gustav Adolfs Torg. Längst vägen delade vi ut paket med kläder till folk vi mötte. Kanske något som vi inte behövde när vi fått nytt, eller något som bara låg.

Klart att paketen även kan innehålla annat smått å gott. Vi gav till behövande, varandra och lade resten under granen. Kanske kan det sprida sig till flera städer?

Jag fick en fin julhälsning från en vän, han skrev:

Allt vad du behöver göra är att sänka farten och reflektera
Förr eller senare måste du stanna upp tänka efter och prioritera
Ta vara på dagen hitta balansen i livet och meditera
Ge själen en ny näring varje dag, berika sinnet, läs och memorera
Ta hand om din kropp, var snäll mot dig själv och motionera
Men viktigaste av allt är att vara medmänniska, visa medkänsla, var god mot dig själv och andra.


Precis min mening. Och jag tänkte på det här du skriver om att vara medmänniska... Ute på gator och torg nu här i vår stad sitter i kylan människor och tigger. De sitter med nedböjda huvuden på en tidning eller liten kartongbit. Det står att läsa i bland att tiggarna har kommit hit med hjälp av arrangerade resor som säkerligen någon samordnare tar profiten från, råden lyder ofta att ”ge inget, du stödjer bara dålig verksamhet och vi får bara hit fler tiggare.” Ja, det stämmer säkert ibland, men att sätta sig på gatan och tigga i smällkalla vintern, det gör man inte utan att man har ett besvärligt liv var man än kommer i från och vad man än får behålla.

Dessa människor är också våra bröder och systrar. Det kanske inte är det klokaste att ge pengar, även om det är lättast, och säkert mer gott än dåligt. Försök att ge bort nåt att äta eller dricka, jag gjorde det och såg tacksamheten och en glädjeglimt i den gamla damens ögon. Men vet du, jag tror att jag gjorde det mer på grund av känslor i mig, någon sorts skam och glädje blandat, tacksamhet, det är ju jag som ska vara tacksam över att kunna och få dela med mig.

Jag skrev förra veckan att julen obarmhärtigt bultar på dörren, men jag har insett hur bra jag har det. Jag vet ju det så klart, fast det är ju så lätt att sjunka ner i någon saknad över det vi inte har, i mitt fall en stor härlig familj som tindrar i kapp med en lika tindrande gran. Men jag har familj, min älskade son, och vi har mat, ett fridfullt hem och faktisk har vi mer än vi behöver av kläder och saker.

Vi vill uppmana till att ta en koll i garderoben längst in, packa in några plagg eller leksaker som bara tar plats, som du kan avvara. Begagnat, javisst, men nytt för en annan. Och det kan sprida glädje att någon bryr sig och delar med sig... Var inte rädd att det inte passar, det ordnar sig säkert och är säkert lika välkommet efter jul, när som. Det kan vara större chans att de som tigger får behålla sånt också... hygienprodukter och lite godis kanske, det är ju roligt att göra paket och julstämning!

Allt gott för julen och det nya året önskas dig från ett vackert och snövitt Göteborg.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2009 10:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: