sourze.se
Artikelbild

Datorsäkerhetens tio budord

En av de största tillväxtindustrierna på nätet är cyberkriminalitet. På 90-talet handlade hacking om att bli känd. Idag handlar det om pengar, stora pengar.

De cyberkriminella håller på att förvandla hacking till en storindustri som omsätter hundratals miljoner dollar årligen. Ett tecken på att det är på väg att bli en industri är att nästan vem som helst kan köpa en trojan för några hundra dollar på nätet!

Budorden för att hålla dig säkrare på internet!

Första budordet: Installera ett antivirusprogram och en brandvägg
Det finns en massa snack på nätet om att man skall inte ha ett antivirusprogram. Är du en ovan användare skall du ha ett antivirusprogram. Se det om en hemförsäkring. Du köper en hemförsäkring i hopp om att aldrig behöva använda den! Det är kristider så jag har full förståelse för att du kan ha ont om pengar. Använd då ett gratis antivirusprogram!

Andra budordet: Lämna aldrig ut ditt lösenord
Såklart har du aldrig gjort det men det är vanligare än vad du tror. Det finns inga undantag till denna regel. Se också till att ditt lösenord består av nonsensbokstäver. Inga ord och speciellt inga ord man kan koppla till dig!

Tredje budordet: Använd Gmail eller någon annan säker online e-mail
Anledningen till detta är att email fortfarande är ett av de vanligaste sätten att sprida virus på. En sådan tjänst som Gmail har inbyggda och starka skydd för att genomsöka dina email efter saker du inte vill ha.

Fjärde budorder: Använd en säkrare webbläsare
Internet Explorer som de flesta använder är att betrakta som mindre säker. Använd istället Firefox eller Googles läsare Chrome! Tillhör du de ca 15 av alla som surfar som använder Internet Explorer 6 skall du omgående byta eller uppgradera!

Femte budordet: Ladda inte ned filer från okända sidor
Den där snygga skärmsläckaren eller det coola gratisspelet. Strunta i dem om du finner dem på en sida som du inte känner till väl sedan tidigare. Detta är ett vanligt sätt att få ägaren av datorn att infektera sig själv. Skärmsläckaren innehåller nämligen något mer än en bild du vill titta på.

Sjätte budordet: Håll ditt operativsystem uppdaterat
I de allra flesta fall sker detta automatiskt. Vill du kontrollera detta går du till "kontrollpanelen" och kollar under fliken "säkerhet".

Sjunde budordet: Se till att din mentala brandvägg är påslagen
Internet är ingen mysig plats där ingen ser vad du gör. Var kritisk, ifrågasätt. Det finns många människor därute som inte vill ditt bästa och genom Internet kan de skala upp sin verksamhet på ett helt annat sätt än vad de kunde tidigare. Du litar inte på främlingar i t-banan, gör det inte på nätet heller.

Åttonde budordet:E-handla inte hos okända e-handlare
Snålheten bedrar ofta visheten. Priser som är för bra för att vara sanna är ofta det. Så lämna den där extra billiga Iphonen bakom dig och köp den hos en känd och trovärdig e-handlare istället.

Nionde budordet: Lämna inte ut privat information till okända människor på nätet
Att vara försiktig på nätet är att vara snäll mot sig själv. Det finns rätt många "rovdjur" därute. Speciellt om du är minderårig skall du vara försiktig.

Tionde budordet: Gör en säkerhetskopia av informationen på din hårddisk
Det kommer att hända. Din dator blir infekterad av någon hackare, kanske kraschar din hårddisk eller så blir du bestulen på din dator. Alla foton, all e-post, alla dokument, de kommer vara borta. Så gör en backup på din hårddisk, nu!

Nätet är en fantastiskt uppfinning som kommer förändra livsbetingelserna för oss alla. Som alla fantastiska uppfinningar missbrukas den. Människor använder den för sina egna personliga, mindre snygga syften. Istället för att bygga win-win, så tar man. Detta är tråkigt men om du anstränger dig för att göra det svårt för de nätkriminella, om de måste jobba hårdare för pengarna, då blir nätet också en bättre plats.


Christian Rudolf är skribent på Mjukvara.se, en blogg om internet, programvaror, webbapplikationer och säkerhet.


Om författaren

Författare:
Christian Rudolf

Om artikeln

Publicerad: 22 dec 2009 12:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: